Način pripreme
U dubokoj posudi pomešajte i mutite (ja mikserom) jaja, šećer, vanilu, kravlji maslac, so, kvasac i toplo mleko.
U pleh prosejte brašno i napravite udubljenje, u koje sipate smesu od jaja i kvasca. Zamesite meko testo koje se ne lepi, ostavite ga na 45 minuta.
Razvucite na koru debljine 0.5 cm i secite krugove prečnika 6 cm. Dobijate oko 40 komada.
Krofnice pržite u ugrejanom ulju na umernoj temperuri.
Hladne napunite nadevom po želji i pospite šećerom u prahu, ili različitim topingom. Punite uz pomoć šprica, ako nemate takav - isecite krofnice.
Ja sam ih napunila domaće pripremljenim kremom i prelila rastopljenom čokoladom.
Priprema domaćeg krema:
Umutite belance na sneg sa malo šećera u prahu.
U šerpi umutite žumanca, brašno, deo šećera sa 1 šoljom mleka.
U drugoj šerpi sa kuvajte preostalo sveže mleko sa šećerom, rastopljenim u njemu.
Kad provri, lagano i uz neprestano mešanje žicom dodajte smesu od žumanaca. Ostavite na vatri, mešajte ponovo dok se ne zgusne. Skinite, dodajte maslac i vanilu i ostavite da se ohladi.
U hladan krem stavite belanca, umućena na sneg, mešajte pažljivo spatulom odozgo na gore.
Dobijate jedan mnogo mekan krem za krofnice.
A one su odlične, meke i pune krema! Toplo ih preporučujem!
Neka vam je slatko!
* Možete koristiti samo brašno tip 500, ako nemate tip 650.