Način pripreme
Kolenica se opere i stavlja u ekspres lonac koji se nalije vodom. Dodaje se 150 ml vina, lovorov list, nekoliko zrna pimenta i bibera i malo soli. Stavlja se na vatru i nakon što provri kuva se oko 30-40 minuta.
U malo ulja se proprže luk i šargrepa, isečeni na kocke. Dodaje se kromir, takođe isečen na krupne kocke i beli luk. Prži se još malo i meša se.
Skuvana kolenica se stavlja u sredinu manje posude za pečenje i posipa se alevom paprikom, odozgo se premaže sa malo ulja. Krompir se sipa sa strane oko kolenice. Dodaju se dve kutlače bujona u kome s kuvalo meso.
Tu i tamo se stavi po jedna kašika paradajza.
Jelo se stavlja u zagrejanu rernu i peče se još 30 minuta na 180 stepeni. Dva tri puta se kolenica preliva sosom pomoću kašike.
Po želji se posipa iseckanim peršunom.
Komentari