Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Mekike»Ukusne, lake i vazdušaste mekike

Ukusne, lake i vazdušaste mekike

Teodora MeshterovaTeodora Meshterova
Pomoćnik kuvara
5213200
Ukusne, lake i vazdušaste mekike
Fotografije: Iliana Dimova
2 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
5
"Tradicija nalaže da vas subotom ili nedeljom budi aroma vazdušastih mekika, samo treba neko da vam spremi"

Potrebni sastojci

  • brašno - 300 g
  • jaja - 3 komada
  • kiselo mleko - 250 g
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • so - 1/2 kašičice
  • ulje - 200 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Brašno prosejte dva puta i dodajte mu so. Jaja umutite u činiji i dodajte ih brašnu.

U kiselo mleko stavite sodu, dobro promešajte i dodajte ga ostalim sastojcima. Zamesite testo, posipajte brašnom i neka odstoji oko pola sata.

Kada je gotovo, razvijte koru debljine 6 cm. Uz pomoć noža isecite mekike i ispržite ih u zagrejanom ulju.

Po želji, mekike možete poslužiti posipane šećerom u prahu. Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: