Brzi hlepčići Zemičke

25/09/2017
"Domaće zemičke, koje, ako pripremite jednom, nećete ni pomisliti da kupujete gotove iz prodavnice "
Priprema15 min.
Kuvanje20 min.
Ukupno35 min.
Porcije8
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano2 181
  • Pregledi tokom meseca24
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g, belo
  • kvasac - 7 g, suvi
  • voda - 270 ml, mlaka
  • maslinovo ulje - 3 supene kašike (ulje)
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 2 kašičice
  • jaja - 1 komad
  • susam - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 190 stepeni; Ravan pleh obložen papirom za pečenje; Radi se mikserom ili se hlepčići mogu mesiti rukom.

U posudu miksera se sipa brašno, šećer i suvi kvasac, promeša se. Dodaje se so, promeša se. Pravi se udubljenje i sipa se voda, ulje/maslinovo ulje. Muti se na slaboj brzini da se oblikuje meko, elastično testo, koje se ne lepi.

Ako je potrebno može se dodati još 1 kašika vode ili brašna u zavisnosti od vrste testa. Prebacuje se u namazanu posudu i ostavlja da nadođe oko 1 sat.

Kad testo nadođe, izmeri se na vagi, da bi bilo lakše se meri, deli se na jednake loptice - oko 100 g jedna.

Veličina svake lopte testa je po želji. Oblikuje se i stavlja u pleh. Odozgo se pravi šara tako što se pritiska nožem/spatulom u oblik krsta ili zvezde skroz do kraja testa. Pokriva se i ostavlja da nadođe dok se rerna ne ugreje.

Zemičke se premažu jajetom i posipaju susamom.

Peče se na 190 stepeni dok ne dobije lepu zlatnu koricu.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar