Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Čokoladna torta»Mađarica - mađarska devojka

Mađarica - mađarska devojka

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Mađarica - mađarska devojka
Fotografije: marcheva14
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
6
"Torta jedinstvenog ukusa, zbog koje se i do dana današnjeg raspravljaju mađari, srbi i hrvati"

Potrebni sastojci

  • KORA
  • brašno - 600 g, belo
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • maslac - 220 g na sobnoj temperaturi
  • jaja - 2 komada
  • šećer - 200 g kristal
  • vanila
  • kisela pavlaka - 6 supenih kašika (ili gusto kiselo mleko)
  • FIL
  • šećer - 180 g, kristal
  • sveže mleko - 1 l
  • skrob - 130 g od vanile
  • maslac - 330 g
  • crna čokolada - 200 g
  • vanila
  • PRELIV
  • crna čokolada - 100 g
  • masalc - 50 g
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 160-170 stpeni;

Ravan pleh - 2 komada i 8 komada papira za pečenje veličine okrenutog pleha;

Sve se radi mikserom.

U posudu miksera se sipa brašno sa praškom za pecivo, šećerom i muti se. Dodaje se maslac u kockicama, dva jajeta, kisela pavlaka, vanila i meša se na niskoj brzini dok se sastojci ne pomešaju i dok se ne oblikuje lopta od testa.

Vadi se iz posude, uvija se u foliju i ostavlja u frižideru na oko 1 sat. Nakon toga se deli na 8 jednakih delova i svaki deo se seče na tanku pravougaonu koru, preko brašnom posutog papira za pečenje. Prenosi se zajedno sa papirom na pleh rerne, okrenut sa dnom nagore.

Peče se na 160-170 stepeni oko 5-7 minuta, dok ivice ne počnu da dobijaju braon boju. Vadi se iz rerne i ostavlja sa strane. Na isti način se radi i sa drugim delovima testo. Lakše je da se radi sa dva pleha. Gotove kore se stavljaju jedna preko druge zajedno sa papirom za pečenje. Ohlade se.

Krem:

U jednoj šolji hladnog mleka se rastvara skrob. Preostalo mleko se ugreje na umerenoj vatri zajedno sa šećerom. U njega se dodaje rastvoren skrob i kuva se dok se ne dobije gust krem. Skida se sa vatre i dodaje se čokolada, meša se dok se ne istopi. Pokriva se folijom i ostavlja da potpuno ohladi. Nakon toga se muti mikserom maslac i kašiku po kašiku se dodaje krem. Na kraju se dodaje i vanila.

Sastavljanje:

U odgovarajući kalup/poslužavnik se stavlja jedna kora i premaže se sa 5-6 supenih kašika fila. Odozog se stavlja druga kora i takođe se premaže filom i tako do poslednje kore, koja se može takođe malo namazati ako je ostalo fila. Poravna se i ostavi da se ohladi.

Čokoladni preliv:

Na pari se rastope čokolada i maslac. Ostavimo da se ohladi na sobnoj temperaturi i prelivamo preko torte. Poravnamo.

Torta se ostavlja na jedan dan u frižideru, nakon toga se iseče širokim i ravnim nožem na male pravougaone komade.

Izvor: Kulinarski blog Ossigeno

Napomena: Nažalost ne mogu tačno da navedem izvor ove torte zato što je na mnogo mesta napsano da je hrvatska, srpska ili mađarska. Svaka od države drži do toga da je recept njihov.

Od dosta videa koje sam pogledala, da bih dobila potpunu predstavu kakao se radi sa korama, srpkinje koriste osnovno margarin - i u testu i u filu što ja ne mogu da shvatim. Koristila sam maslac /kao što je prikazano u kulinarskom blogu Ossigeno/.

Količina je velika i možete podeliti sastojke na dva dela.

Da bih bolje podelila na osam jednakih delova ja sam koristila električnu vagu, prvo sam izmerila celo testo i podelila na osam, da se dobije tačna gramaža svake kore.

Torta je prijatna, jednostavna za pravljenje i ide uz poslepodnevnu kafu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: