Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Milibrot»Milibrot jedne makedonske devojke - Morena

Milibrot jedne makedonske devojke - Morena

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Milibrot jedne makedonske devojke - Morena
Fotografije: marcheva14
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
1
"Izazovniji od poljupca makedonske devojke je samo ovaj milibrot zamešen od njenih ruku"

Potrebni sastojci

  • sveži kvasac - 15 g
  • sveže mleko - 130 ml
  • kiselo mleko - 2 supene kašike
  • šećer - 130 g do 150 g
  • jaja - 2 komada (ukupno 100 g i odvaja se malo belanca za premazivanje)
  • masnoća - ukupno 60 g (jednake količine maslaca i ulja)
  • so - 1/2 kašičice
  • sok od limuna - 2 supene kašike
  • vanila - 2 komada, u prahu
  • brašno - 500 +/ - 100 (za pitu)
  • suvo grožđe - 60 g, prethodno natopljeni u rum
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna 165 stepeni.

Po izboru kalup za pečenje, obložen papirom za pečenje.

U posudu miksera u kojoj ćemo mesiti testo rastvorimo kvasac u malo mlakog mleka, 1 kašičicom šećera i brašnom da dobijemo mokro testo. Ostavimo da se aktivira 40-50 minuta.

Prosejemo brašno. Umutimo jaja sa šećerom i preostalim testo, mlakim mlekom, mešamo dok se šećer ne rastopi. Dodajemo i kiselo mleko i začine.

Maslac rastopimo i pomešamo sa uljem.

U posudu miksera sipamo sastojke, redom, dodajemo smesu od jaja i brašno, stavljamo i so, sok od limuna, zamesimo i na kraju mešenja počinjemo da dodajemo polovinu masnoće. Zamesimo meko testo koje se ne lepi.

Vadimo iz posude miksera i dodajemo preostali deo masnoće, mesimo rukama dok ne dobijemo glatko testo pokriveno balončićima... Naravno, cela masnoća može da se doda u posudu miksera i testo u mašini ima najbolje niti.

Ako mesimo celu količinu u mikseru prvo stavimo mokre sastojke, a nakon toga suve - kao u mašini za hleb.

Zamešeno testo stavimo u namazanu posudu, pokrivamo i ostavljamo da se utrostruči.

Nadošlo testo pažljivo izgnječimo, ne mesimo. Sada je trenutak da dodamo suvo grožđe, natopljeno u rum i oceđeno i osušeno, ili nadev po izboru, kidamo delove testa, oblikujemo fitilj, stavite nadev, uvijemo i upletemo na tri, četiri ili više fitilja, da imamo lepu pletenicu.

Oblikovano testo stavimo u posude za pečenje, na dno stavimo papir za pečenje. Izaberemo manje i uže sudove da bi testo moglo da raste na gore umesto da se razliva sa strane.

Kada popunimo skoro ceo kalup, namažemo umućenim belancem ili žumancem, pomešanim sa malo svežeg mleka - 1 supenom kašikom i malo ulja - 1 kašičica.

Posipamo bademima i šećerom.

Pečemo na 160-165 stepeni oko 45-50 minuta ili proveravamo čačkalicom.

Možemo i peći na 180 stepeni 10 minuta, da smanjimo rernu na 160 stepeni još 20-230 minuta. Volim da temperatura pečenja skroz bude 160-165 stepeni.

Za vreme pečenja rernu možemo da otvaramo, to nije testo na vodenoj osnovi za proveru sa dugim drvenim ražnjićem.

Za nadev sam koristila mrvljene lešnike, šećer po ukusu, kiselu pavlaku, kakao, rum, umućeno belance na sneg, suvo grožđe.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: