Način pripreme
Šarana očistte od ljuspi i izvadite iznutrice. Dobro ga operite vodom i posolite ga sa svih strana. Neka odstoji 30 minuta, da upije so.
Oljuštite praziluk i sitno ga iseckajte. Stavite ga u odogvarajuću tepsiju, zajedno sa uljem, pa zatim u zagrejanu rernu.
Neka se povrće dinsta, pa dodajte paradajz, šećer, pasulj iz konzerve, oljuštene čenove belog luka i pečurke.
Promešajte i stavite šarana, kojeg ste prethodno oprali od soli. Posipajte preko crni i beli biber i dodajte lovorov list.
Pcite u zagrejanoj rerni do 190 stepeni. Na pola pečenja prelijte šarana belim vinom i dodajte orahe.
Kada ostane samo ulje i šaran dobije braonkastu boju, dodajte brašno koje ste razmutili u mal vode, da bi se sos zgusnuo.
Isključite rernu i neka šaran ostane unutra, dok se rerna ne ohladi. Prijatno!