Prelivena ptičija gnezda

Djemile CheshlievaDjemile Cheshlieva
Šef kuhinje
222571k55
Prelivena ptičija gnezda
Fotografije: Djemile Cheshlieva
1 / 3
02/10/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
22
"Sočni, sa orasima ... nema šanse da im odolite"

Potrebni sastojci

  • maslac - 125 g, na sobnoj temperaturi
  • ulje - 1/2 šolje
  • kiselo mleko - 1/2 šolje
  • griz - 1 supena kašika
  • so - 1 prstohvat
  • prašak za pecivo - 1/2 kesice
  • brašno - 4 - 4.5 šolje
  • jaja - 1 komad
  • orasi - 100 g, samleveni
  • za sirup
  • šećer - 3 šolje
  • voda - 3.5 šolje
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo se priprema sirup. U šerpu se sipa voda i šećer i kuva se oko 20 minuta. Skida se sa vatre i ostavlja da se potpuno ohladi.

U posudu za mešenje se stavlja maslac, ulje, kiselo mleko, griz i so. Muti se mikserom. Posle se dodaje prašak za pecivo i brašno. Zamesi se meko testo koje se ne lepi.

Belance se odvaja od žumanca. Žumance se koristi za premazivanje gnezda, a belance za njihovo slepljivanje.

Testo se razvije na tanku koru oko 0.5 cm. Posle se uz pomoć čaše izrežu krugovi. Polovina krugova se seče čepom od flaše po sredini, da se dobiju kao krofnice.

U namazan pleh se ređaju puni krugovi. Krugovi kao krofnice se potapaju u odvojeno belance i stavljaju preko punih krugova testa.

Svako gnezdno se premaže namazanim žumancem odozgo. Peče se u ugrejanoj rerni na 175 stepeni 25 minuta. Gotova gnezda se prelivaju hladnim sirupom, dok su još topla.

Ostavljaju se da upiju sirup (moji su upili potpuno za 2-3 sata) i nakon toga se pune mlevenim orasima po sredini.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: