Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Baklava»Klasična baklava

Klasična baklava

Gergana TsvetanovaGergana Tsvetanova
Kuvar
20540718
Klasična baklava
Fotografije: Pamela Dimitrova
3 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
12
"Klasične baklave su kao klasična muzika - uvek su za svakog i za svaku priliku"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 1 paovanje, fine
  • maslac - 125 g, rastopljen
  • za nadev
  • orasi - 300 g, mleveni
  • jaja - 1 komad
  • šećer - 2 supene kašike
  • za sirup
  • šećer - 4 šolje
  • voda - 4 šolje
  • vanila - 1 koma
  • limun - sok pola limuna
* merne jedinice

Način pripreme

Nadev se priprema tako što se pomešaju mleveni orasi sa umućenim jajetom i šećerom.

Svaka kora se presavija na tri dela po dužini, namaže se rastopljenim maslacem, U kraj kore se stavlja po 1 supena kašika od nadeva, kora se uvija u trougao.

Gotovi trouglvi se stavljaju u namazan pleh. Odozgo se premaže maslacem i beklava se peče na 180 stepeni dok ne dobije lepu boju.

Sirup se priprema tako što se u šerpi pomešaju šećer i voda. Stavlja se na vatru i ka provri kuva se još 10 minuta, skida se sa vatre i dodaje se vanila i sok od limuna.

Hladna baklava se preliva vrelim sirupom, pokriva se krpom i ostavlja da odstoji 12 sati.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: