Beli kolač

Hristiliana DimitrovaHristiliana Dimitrova
Šef kuhinje
1723697254
Beli kolač
Fotografije: Hristiliana Dimitrova
2 / 3
10/10/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
10
"Prekinite tradiciju i umesto čokoladnim, poslužite goste nežim belim kolačem"

Potrebni sastojci

  • za koru
  • šećer - 220 g
  • brašno - 200 g
  • jaja - 5 komada
  • prašak za pecivo - 1 i 1/2 kašičice
  • vanila - 2 kesice
  • kokosovo brašno - 100 g
  • za preliv
  • sveže mleko - 350 ml
  • šećer - 150 g
  • za fil
  • sveže mleko - 800 ml
  • šećer - 200 g
  • brašno - 2 supene kašike
  • skrob sa vanilom - 4 supene kašike
  • vanila - 2 kesice
  • pavlaka - 150 g
  • kokosov brašno - 10 g belo + 2 g roze
* merne jedinice

Način pripreme

Priprema kore

Jaja se mute zajedno sa šećerom, dok se ne udvostruči obim. Nakon toga se dodaje vanila, kokosovo brašno i prašak za pecivo. Muti se lepo mikserom. Brašno se proseje i dodaje se postepeno u smesu od jaja. Muti se dok se ne dobije homogena smesa. Nakon toga se ta smesa sipa u kalup za kolač sa ivicama koje se skidaju, namazan uljem i posut brašnom. Kora se peče na 180 stepeni oko 25-30 minuta. Proverite čačkalicom za zube da li je kora gotova. Ako na čačkalici ne ostaje ništa, znači da je gotova

Prelivanje kore

Gotova kora se ostavlja da se ohladi. Kad se ohladi, sveže mleko se ugreje i u njega se dodaje šećer. Lepo se promeša da se šećer rastopi. Nakon toga se postepeno sipa preko kore. Prvo se sipa malo preliva sirupom, ostavljamo da upije i sipa se preostali deo.

Nakon toga se priprema fil. U šerpi se pomešaju šećer, brašno i skrob. Lepo se promeša. Nakon toga se dodaje malo svežeg mleka /oko 100 ml/ i meša se dok se ne dobije homogena smesa. Nakon toga se sipa i preostalo mleko. Dodaje se i vanila. Šerpa se stavlja na vatru. Smesa se meša energično i neprestano dok se ne zgusne.

Gotov fil se ostavlja da se ohladi, s vremena na vreme se meša. Belo i roze kokosovo brašno se pomeša u posudi. Kad se krem ohladi u njega se dodaje pavlaka, meša se dok se ne dobije homogena smesa. Nakon toga se sipa preko prelivene kore. Ostavljamo da se malo stegne i odozgo posipamo pomešano kokosovo brašno.

Gotov desert se ostavlja u frižideru na dva sata.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: