Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Domaći hleb sa maslinama i semenkama

Domaći hleb sa maslinama i semenkama

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5291523k
Domaći hleb sa maslinama i semenkama
Fotografije: Sevdalina Irikova
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
8
"Poznaćete ga po mirisu i nećete želeti da se odvojite od njega, dok ne pojedete poslednju mrvicu"

Potrebni sastojci

  • brašno - 16 supenih kašika, fino samleveno
  • maslinovo ulje - 3 supene kašike, aromatično
  • suvi kvasac - 1 komad Dr. Oetker (7g)
  • sveže mleko - 250 ml, mlako
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica, puna
  • masline - 100 g, kalamata
  • bosiljak - 2 supene kašike, svež
  • seme suncokreta - 25 g
  • susam - 25 g
  • maslinovo ulje - 1 supena kašika, za premazivanje
  • čeri paradajz - 3 komada
* merne jedinice

Način pripreme

U odgovarajućoj posudi prosejemo brašno u koje dodajemo so. Kvasac pomešamo sa mlakim mlekom i šećerom.

Sipamo maslinovo ulje i kvasac u suve sastojke i zamesimo testo. Namažemo ga maslinovim uljem, pokrivamo posdu streč folijom i ostavljamo da nadođe na toplom 30 minuta. Za to vreme sitno iseckamo bosiljak, a paradajz na tanke kriške.

Testo ponovo zamesimo i delimo na 2 lopte. Jednu razvijamo rukama /u pravougaoni oblik/, posipamo sa 1/3 semeki i celom količinom bosiljka.

Pokrivamo drugim delom testa /istog oblika/ i uvijamo u rolat. Stavljamo ga u gotov kalup za hleb, prethodno obložen papirom za pečenje.

Premažemo četkicom maslinovim uljem, posipamo preostalim semenkama i odozgo poređamo kriške paradajza.

Pokrivamo kalup ostatkom papira na krajevima i pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni, dok se ne dobije zlatna i hrskava korica.

Aromatično maslinovo ulje pripremamo tako što u 500 ml flaše ulja dodajemo grančice svežeg origana i 2 čena belog luka.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: