Način pripreme
1. Isecite beli luk na tanke kriške i izmrvite kajensku papriku (možete koristiti drugu vrstu paprike, crvenu, suvu, ljutu).
2. Oljuštite škampe i ugrejte u 4 supene kašike maslinovog ulja na umerenoj vatri. Stavite škampe unutra sa dva prstohvata soli i pritiskajte glave kašikom ili drugim odgovarajućim priborom, da bi pustili celu aromu i esenciju - to je najkvalitetniji i ukusniji deo jednog škampa.
3. Kuvajte dok ne dobiju lepu crvenu boju i sipajte brendi. Čim brendi ispari, sipajte 270 ml vode, poklopite i kuvajte 15 minuta na umerenoj vatri.
4. Gotov, koncentrisan bujon procedite da izađe i poslednja kapljica soka. Poklopite posudu da ne izađe miris od njega dok pravite preostale korake.
5. Kuvajte mafaldu 9 minuta u posoljenoj vodi, ocedite i pospite maslinovim uljem da se ne lepi, ali ako je testenina kvalitetna to ne bi trebalo da se desi. Ja to radim za svaki slučaj.
6. U dubokom vok tiganju ili nekom koji vam odgovara ugrejte preostalo maslinovo ulje na slaboj do umerenoj vatri. Na kratko pržite kriške belog luka sa ljutom paprikom. Kad beli luk dobije lepu boju, stavite peršun i oljuštene škampe. Promešajte na kratko i sipajte pola konentrisanog bujona.
7. Kuvajte 2 minuta, sipajte testeninu i dobro promešajte, a nakon toga sipajte preostali bujon. Nakon jedne minute skinite sa vare.
Pažnja!
Ako su škampi mnogo mali, neće im biti potrebna duga termička obrada i najbolje je da ih izvadite pre nego što sipajte bujon, a posle ih dodajte prilikom serviranja.
8. Jelo servirajte toplo sa čašom lepog belog vina.
Prijatno!