Način pripreme
Odličan recept sa mnogo vitamina, dobar za decu koja vole šargarepu, kao i za majke koje su odlučile da smršaju.
Prethodno ću reći da se burata sir može zameniti mocarelom, a zajedno sa šargarepom se u rerni može zapeči i drugo korensko povrće.
Šargarepa se opere i oljušti, nakon toga se seče na štapiće (ili kako volite).
Beli luk se oljušti i izgnječi (pasira) sa malo soli.
Rerna se ugreva na 200 stepeni, pleh koji ste odabrali se obloži papirom za pečenje.
Isečena šargarepa se stavlja u sredinu pleha, pokrivenog papritom za pečenje, u njih se dodaje beli luk, majčina dušica, so po ukusu, biber po ukusu i preliva se maslinovim uljem. Peomeša se rukama i ravnomerno rasporedi u pleh.
Peče se 20 minuta.
Pesto
Listovi bosiljka se otkinu i stavljaju u blender zajedno sa 50 g pečenih lešnika, 30 g parmezana, soli po ukusu, biberom po ukusu i maslinovim uljem po ukusu. Sve se dobro samelje dok se ne dobije homogena smesa.
Pečena šargarepa se servira sa burata sirom i pestom od bosiljka, posuta balsamiko sirćetom i pečenim lešnicima.