Način pripreme
Fileti lososa se operu i posole i u njih se utrlja so, biber i izgnječeni ili sitn iseckani čenovi belog luka (2 čena).
U posudi se pomešaju soja sos, med, sok od lednog limuna i maslinovo ulje. Meša se dok se ne dobije homogena smesa i njom se preliva losos. Oni se ostavljaju u ovoj marinadi minimum dva sata u frižideru, između filea se porđaju listovi svežeg bosiljka, isečen na krugove drugi limun i strukovi ruzmarina.
Nakon toga se stavlja u pleh, obložen papirom za pečenje, poliven maslinovim uljem, ispod svakog filea se stavlja kriške limuna i listovi bosiljka i ruzmarina (u kojima su se fileti marinirali).
Pred kraj pečenja listovi bosiljka će sigurno izgoreti, zato što su veoma nežni, ali će filei dobiti neponovljim miris i ukus dimljenog.
Odozgo se filei polivaju preostalim delom marinade i pelu se u umerenoj rerni oko pola sata ili više, važno je da se preiodično polivaju kašikom, sokom koji se stvorio u plehu za vreme pečenja.
Dok se peku pripremite pesto tako što na suvom tiganju zapečete bademe, nakon toga ih izgnječite u avanu, zajedno sa belim lukom, dodajte mladi luk, maslinovo ulje i sir. Sve gnječite dok se ne dobije kaša. Začinite solju i biberom po ukusu.
Marinirani losos ima čaroban ukus i servira se topao, svaka porcija se ukrašavam sa pestom od bosiljka u obliku srca, napravljeno od kalupa za gurabije, strukom ruzmarina i bosiljka, kriškama pečenog limuna i čeri paradajzom.