Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kremovi»Krem karamel»Krem karamel sa lavandom

Krem karamel sa lavandom

IlariaIlaria
Šef kuhinje
44112531
Krem karamel sa lavandom
Fotografije: Albena Asenova
4 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
70 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
8
"Krem karamel sa nežnim mirisom lavande - zaljubićete se u ovu kulinarsku improvizaciju"

Potrebni sastojci

  • jaja - 6 komada, M veličina
  • šećer - 200 - 250 ml
  • sveže mleko - 1 l
  • šećer - oko 150 g za karamel
  • lavanda - oko 10 struka, suva
* merne jedinice

Način pripreme

U ovom recetpu nema ništa ko zna šta drugačije od klasičnog recepta za krem karamel, ali ideja da se doda suva lavanda u desert je po mom misljenju veoma dobra.

Počnite sa ugrevanjem mleka - pomešajte ga sa šećerom i suvim strukovima lavande. Stavie da provri, mešajte nekoliko puta, nakon toga ostavite da se ohladi - da ne bude vrelo.

Važno je da se napomene da ako ne želite da se miris lavande jako oceća, bi bilo dobro da smanjite količinu.

Za to vreme u odgovarajućoj posudi dobro umutite jaja.

Precedite sveže mleko da biste odvojili biljku i eventualno njene ostatke.

U umućena jaja lagano dodajte zaslađeno i aromatizovano sveže mleko uz neprestano mešanje.

Karamelizujte navedenu količinu šećera sa 1 supenom kašikom vode - napravite svetao karamel, rasporedite ga u jednakim delovima u posudice za krem karamel. Količina karamela može da varira u zavisnoti od vašeg ukusa - više ili manje.

Rasporedite smesu od jaja i mleka u čašice /po želji ponovo možete precediti/. Prebacite ih u dubok pleh i sipajte hladnu vodu do sredine.

Stavite krem karamel da se peče na oko 130-140 stepeni oko 70 minuta.

Gotov krem karamel ostavite da se ohladi i okrenite na tanjire.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: