Način pripreme
1. Iseckajte praziluk na sitno, a papriku isecite na kocke. Šargarepe narendajte.
2. Blanširajte zrna graška u malo vrele posoljene vode dok ne omekšaju.
3. Zagrejte ulje i izdinstajte sirovo povrće sa prstohvatom soli i malko vode dok ne omekšaju. Dodajte grašak i kuvajte kratko.
4. Stavite 2-3 kašike kukuruznog skroba, nakon čega dodajte malo vode (70 ml) i mešajte. To će ujediniti smesu za krokete. Čim dobijete gustu konzistenciju sklonite sa vatre i začinite začinima.
Ostavite da se ohladi i po želji stavite u frižider na 30 minuta, da bi vam posle bilo lakše oblikovanje.
5. Pomešajte kokosovo mleko sa brašnom, ostatkom skroba i malo soli. Treba da se dobije kašica - ni mnogo tečna, ni mnogo gusta, zato stavite još mleka ili još brašna, ako je potrebno, da dobijete neophodnu konzistenciju.
6. Od smese za krokete formirajte manje loptice (ja sam ih pravila s količinom koja staje u moju zatvorenu šaku). Kašikom spuštajte u kašicu da se loptica potpuno prekrije, posle stavljajte u prezle i posipajte i odozgo. Sačekajte malo da se stvrdne i onda dodatno uvaljajte, u suprotnom rizikujete da se raspadne.
7. Gotove krokete poređajte u posudu za pečenje, pokrivenu papirom za pečenje. Pospite maslinovim ili suncokretovim uljem i zapecite u jakoj rerni (240 stepeni) na 10 minuta. Vreme zavisi od veličine kroketa, zato ih nadgledajte, čim dobiju blagu zlatastu boju potpuno su gotovi.
8. Za sos pomešajte ceđeno sojino mleko sa sokom od limuna i malo soli, po želji dodajte narendan beli luk za još ukusa.
9. Servirajte krokete tople uz sos.