Bonapeti.rs»Recepti»Predjela»Falafele»Pikantni falafeli sa pohovanjem od jaja i tahini sosom

Pikantni falafeli sa pohovanjem od jaja i tahini sosom

Iliana ParvanovaIliana Parvanova
Guru
4661215k177
Pikantni falafeli sa pohovanjem od jaja i tahini sosom
Fotografije: Iliana Parvanova
1 / 6
14/09/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
12
"Obećavamo vam da nećete zažaliti što ste spremili ove pikantne falafele"

Potrebni sastojci

  • leblebija - 1 šolja, skuvana i oceđena
  • ljute paprike - 2 komada, šarene, iz teglice
  • šargarepe - 1 komad, srednje velika
  • luk - ½ velike glavice
  • beli luk - 1 čen
  • mladi luk - otprilike 10 perca ili 1 šaka, iseckan
  • peršun - 1 šaka, listovi
  • soda bikarbona - 1 kašičica, ravna
  • kukuruzno brašno - otprilike 5 supenih kašika
  • himalajska so - ½ kašičice
  • smeđi šećer - 1 ravna kašičica, demerara
  • crni biber - ½ kašičice, ravna, mleveni
  • kumin - 1 kašičica
  • kurkuma - 1 ravna kašičica
  • korijander - 3 - 4 prstohvata
  • šarlan - 2 supene kašike, suncokretovo ulje
  • Za pohovanje
  • jaja - 1 kom.
  • kukuruzno brašno - 3 - 4 - kašike
  • integralno brašno - 1 supena kašika
  • himalajska so - 2 prstohvata
  • šarlan - nekoliko supenih kašika, za prženje
  • Za tahini sos
  • tahini od susama - 3 supene kašike
  • leblebija - 2 supene kašike, prethodno skuvana
  • akvafaba - 10 supenih kašika
  • limunov sok - 1 - 2 supene kapike, sveže ceđen, po ukusu
  • himalajska so - 2 prstohvata, po ukusu
  • crni biber - 1 prstohvat, mleveni
  • kumin - 1 prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi pomešamo sve sastojke zaraskošne pikantne falafele: 1 šolju leblebija - prethodno sukvanih i lepo oceđenih, izrendanu 1 veliku šargarepu i sitno iseckane 2 ljute papričice iz teglice - šareni prstohvati, pola velike glavice starog luka, 1 čen belog luka, 1 šaka listova peršuna i oko 10 perca mladog luka.

Dodajemo sve orijentalne začine za ćuftice od povrća - 1 kašičicu kumina, 1 ravnu kašičicu kurkume, 3-4 prstohvata korijandera, pola ravne kašičice mlevenog crnog bibera, 1 ravnu kašičicu smeđeg kristal šećera Demerara za balansiranje ukusa i ½ kašičice fine himalajske soli.

Sipamo 1 kašičicu sode bikarbone, izmešamo sve sastojke i pasiramo pasatorom dok se ne dobije blago granulasta konzistencija.

Dodajemo 5 supenih kašika kukuruznog brašna i ponovo mešamo dobijenu smesu - dobro bi bilo da se dobije kao meko testo. Od njega oblikujete 12 komada falafela - srednje velike ćuftice.

U 2 posudice pripremamo sastojke za pohovanje: u jednu sipamo 1 jaje sa prstohvatom soli, a u drugoj izmešamo 3-4 supene kašike kukuruznog brašna sa 1 supenom kašikom integralnog i ponov prstohvat soli.

Zagrevamo 2 supene kašike šarlana (suncokretovo ulje) u keramičkom tiganju sa nelepećim premazom. Svaku arapsku ćufticu uvaljamo prvo u jaje, posle u brašno i stavljamo u tiganj.

Nakon što ih ispržimo sa obe strane dok se ne dobije zlatkasta poja, ponovo ih uvaljamo u jaje i pržimo.

Pripremamo tahini sos tako što se sve sastojke za njega sipamo u bokal pasatora ili u visoku staklenu teglu: 3 supene kašike tahinija od susama, 2 supeen kašike skuvane leblebije, 10 supenih kašika akvafabe (voda iz skuvane leblebije), otprilike 1 supenu kašiku mlevenog crnog bibera i kumin. Nakon toga pasiramo moćnim pasatorom dok se ne dobije fina i nežna, glatka konzistencija.

Poslužujemo raskošne pikantne falafela sa pohovanjem od jaja i tahini sosom za jedan vegetarijanski ručak koji nosi duh orijentalne kuhinje.

Neobično ukusno i aromatično!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: