Način pripreme
U posudi pomešamo sve sastojke zaraskošne pikantne falafele: 1 šolju leblebija - prethodno sukvanih i lepo oceđenih, izrendanu 1 veliku šargarepu i sitno iseckane 2 ljute papričice iz teglice - šareni prstohvati, pola velike glavice starog luka, 1 čen belog luka, 1 šaka listova peršuna i oko 10 perca mladog luka.
Dodajemo sve orijentalne začine za ćuftice od povrća - 1 kašičicu kumina, 1 ravnu kašičicu kurkume, 3-4 prstohvata korijandera, pola ravne kašičice mlevenog crnog bibera, 1 ravnu kašičicu smeđeg kristal šećera Demerara za balansiranje ukusa i ½ kašičice fine himalajske soli.
Sipamo 1 kašičicu sode bikarbone, izmešamo sve sastojke i pasiramo pasatorom dok se ne dobije blago granulasta konzistencija.
Dodajemo 5 supenih kašika kukuruznog brašna i ponovo mešamo dobijenu smesu - dobro bi bilo da se dobije kao meko testo. Od njega oblikujete 12 komada falafela - srednje velike ćuftice.
U 2 posudice pripremamo sastojke za pohovanje: u jednu sipamo 1 jaje sa prstohvatom soli, a u drugoj izmešamo 3-4 supene kašike kukuruznog brašna sa 1 supenom kašikom integralnog i ponov prstohvat soli.
Zagrevamo 2 supene kašike šarlana (suncokretovo ulje) u keramičkom tiganju sa nelepećim premazom. Svaku arapsku ćufticu uvaljamo prvo u jaje, posle u brašno i stavljamo u tiganj.
Nakon što ih ispržimo sa obe strane dok se ne dobije zlatkasta poja, ponovo ih uvaljamo u jaje i pržimo.
Pripremamo tahini sos tako što se sve sastojke za njega sipamo u bokal pasatora ili u visoku staklenu teglu: 3 supene kašike tahinija od susama, 2 supeen kašike skuvane leblebije, 10 supenih kašika akvafabe (voda iz skuvane leblebije), otprilike 1 supenu kašiku mlevenog crnog bibera i kumin. Nakon toga pasiramo moćnim pasatorom dok se ne dobije fina i nežna, glatka konzistencija.
Poslužujemo raskošne pikantne falafela sa pohovanjem od jaja i tahini sosom za jedan vegetarijanski ručak koji nosi duh orijentalne kuhinje.
Neobično ukusno i aromatično!