Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Torta od šargarepe»Torta od šargarepe sa kremom i karamel sosom sa orasima

Torta od šargarepe sa kremom i karamel sosom sa orasima

Maria SimovaMaria Simova
Autor
1k3284k
Torta od šargarepe sa kremom i karamel sosom sa orasima
Fotografije: Maria Simova
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
70 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
12
"Ako ste debitanti u mešanju ukusa, imamo sjajnu ideju za vap početak - torta od šargarepe sa karamel sosom sa orasima"

Potrebni sastojci

  • za koru
  • jaja - 3 komada
  • šećer - 1 ¼ šolje
  • vanilin šećer - 1 kesica
  • ulje - ¾ šolje
  • brašno - 2 šolje
  • prašak za pecivo - 15 g
  • cimet - 1 supena kašika
  • so - 1 prstohvat
  • šargarepe - 3 šolje, izrendane na krupno rende
  • za krem
  • sveže mleko - 3 šolje
  • brašno - 7 supenih kašika
  • šećer - 0, 5 šolja
  • vanilin šećer - 1 kesica
  • maslac - 30 g
  • bela čokolada - 40 g
  • za karamel sos
  • šećer - 1 šolja
  • vruća voda - 1 šolja
  • sveže mleko - 1 šolja
  • skrob - 1 supena kašika
  • maslac - 60 g
  • vanilin šećer - 1 kesica
  • orasi - 1 šolja
* merne jedinice

Način pripreme

Za koru u posudi prosejte brašno i dodajte prstohvat soli, cimet, prašak za pecivo i dobro promešajte.

Posebno umutite jaja sa šećerom i vanilinim šećerom u mekani krem. Dodajte ulje, promešajte i sipajte smesu od jaja u posusu u suve sastojke. Promešajte i dodajte šargarepu izrendanu na krupno rende. Ponovo promešajte špatulom da se dobije homogena smesa.

Smesu sipajte u kalup za torte sa padajućim dnom, prečnika 22 cm, obložen papirom za pečenje.

Kalup stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni i pecite dok ne bude gotovo otprilike 40 minuta. Izvadite tepsiju iz rerne i ostavite da se malo ohladi, isecite koru na dva jednaka dela po horizontali i ostavite obe polovine da se u potpunosti ohlade.

Za krem u šerpu sipajte mleko, šećer i brašno. Šerpu stavite na umerenu vatru i uz neprestano mešanje kuvajte dok se ne zgusti krem. Malo pre nego što skinete krem sa ringle, dodajte maslac, čokoladu i vanilu, mešajte dok se ne dobije homogena i glatka smesa. Krem prekrijte streč folijom i ostavite na hladnom da se u potpunosti ohladi.

Sa karamel sos u šerpu sipajte šećer i stavite na ringlu na umerenu vatru. Mešajte da se istopi (ali pazite da ne zagori) da se dobije prijatna smeđa boja karamele.

Dodajte vruću vodu i mešajte dok se karamel ne rastvori u potpunosti. Dodajte mleko sa prethodno rastvorenim skrobom u njemu i mešajte dok se ne zgusti. Na kraju dodajte maslac i vanilin šećer, ostavite da se karamel sos u potpunosti ohladi. nakon čega dodajete orahe sieckane na male komade, promešajte.

Pre nego što počnete sa sastavljanjem torte od šargarepe, umutite krem mikserom da naraste.

Stavite jednu od kora u odgovarajući tanjir i premažite delom krema. Na njega stavite drugu koru i ponovo premažite kremom odozgo i okolo tako oblikovane praznične torte.

Rasporedite odozgo karamel sosom sa orasima i ostavite na nekoliko sati u frižideru.

Isecite i servirajte neverovatno ukusnu tortu od šargarepe sa kremom i karamel sosom sa orasima na vašu prazničnu trpezu!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: