Način pripreme
Za koru u posudi prosejte brašno i dodajte prstohvat soli, cimet, prašak za pecivo i dobro promešajte.
Posebno umutite jaja sa šećerom i vanilinim šećerom u mekani krem. Dodajte ulje, promešajte i sipajte smesu od jaja u posusu u suve sastojke. Promešajte i dodajte šargarepu izrendanu na krupno rende. Ponovo promešajte špatulom da se dobije homogena smesa.
Smesu sipajte u kalup za torte sa padajućim dnom, prečnika 22 cm, obložen papirom za pečenje.
Kalup stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni i pecite dok ne bude gotovo otprilike 40 minuta. Izvadite tepsiju iz rerne i ostavite da se malo ohladi, isecite koru na dva jednaka dela po horizontali i ostavite obe polovine da se u potpunosti ohlade.
Za krem u šerpu sipajte mleko, šećer i brašno. Šerpu stavite na umerenu vatru i uz neprestano mešanje kuvajte dok se ne zgusti krem. Malo pre nego što skinete krem sa ringle, dodajte maslac, čokoladu i vanilu, mešajte dok se ne dobije homogena i glatka smesa. Krem prekrijte streč folijom i ostavite na hladnom da se u potpunosti ohladi.
Sa karamel sos u šerpu sipajte šećer i stavite na ringlu na umerenu vatru. Mešajte da se istopi (ali pazite da ne zagori) da se dobije prijatna smeđa boja karamele.
Dodajte vruću vodu i mešajte dok se karamel ne rastvori u potpunosti. Dodajte mleko sa prethodno rastvorenim skrobom u njemu i mešajte dok se ne zgusti. Na kraju dodajte maslac i vanilin šećer, ostavite da se karamel sos u potpunosti ohladi. nakon čega dodajete orahe sieckane na male komade, promešajte.
Pre nego što počnete sa sastavljanjem torte od šargarepe, umutite krem mikserom da naraste.
Stavite jednu od kora u odgovarajući tanjir i premažite delom krema. Na njega stavite drugu koru i ponovo premažite kremom odozgo i okolo tako oblikovane praznične torte.
Rasporedite odozgo karamel sosom sa orasima i ostavite na nekoliko sati u frižideru.
Isecite i servirajte neverovatno ukusnu tortu od šargarepe sa kremom i karamel sosom sa orasima na vašu prazničnu trpezu!