Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Fokača»Fokača Četiri godišnja doba

Fokača Četiri godišnja doba

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Fokača Četiri godišnja doba
Fotografije: Yordanka Kovacheva
6 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
8
"I za zimu i za leto - jedite ukusnu fokaču Četiri godišnja doba"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g + još za mešenje
  • sveže mleko - 100 ml
  • voda - 200 ml
  • masilinovo ulje - 20 ml + još za mazanje i posipanje
  • kvasac - 20 g, svež
  • so - 2 kašičice
  • šećer - 1 kašika
  • Za nadev četiri godišnja doba
  • pečurke - 4 - 5 komada (marinirane ili sveže)
  • beli luk - 1 čen
  • paradajz - pola komada
  • bosiljak - 8 - 10 listova, svež
  • mocarela - 10 g, sveža
  • origano - po ukusu
  • masline - 7 - 8 komada (crne ili zelene)
  • luk - nekoliko finih šajbni
  • so - krupna, ljuspasta, za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

1. Aktivirajte kvasac u blago zagrejanom svežem mleku, pomešanom sa šećerom i dve kašike brašna. Pokrijte krpom na 5-10 minuta.

2. Prosejte brašno u posudu i napravite udubljenje. Sa strane pospite solju, a unutra sipajte maslinovo ulje, mlaku vodu i aktiviran kvasac.

3. Zamesite meko testo dodajući brašno, koliko je potrebno, da vam se ne lepi za ruke. Ako koristite aparat za mešenje dodajte po malo brašna dok testo ne počne da se odlepljuje od zidova posude.

4. Oblikujte loptu i ostavite da naraste 1 sat i udvostruči svoj obim, nakon toga ponovo razmesite na 1-2 minuta namazanim rukama.

5. Pokrijte pleh od rerne papirom za pečenje ili ga jednostavno namažite. Stavite loptu testa u sredinu i razvlačite prstima polako, rastežući je u približno četvrtast oblik i debljine manje od centimetar. Ostavite da naraste još jednom 30 minuta.

6. Naraslu fokaču izbušite vrhovima prstiju, ali ne do dna i ne pravite rupice. Namažite sa malo vode pomešane sa maslinovim uljem pomoću kuhinjske četkice, ali ne pritiskajći.

7. U mislima je podelite na 4 jednaka dela, 4 kvadrata. Na jedan poređajte mocarelu u kriškama ili iskidanu i pospite je origanom. Na drugi kvadrat poređajte tanke krugove paradajza i iskidajte nekoliko listića svežeg bosiljka.

Na sledeću površinu fokače stavite masline odvojene od koštica, cele ili u parčićima i luk. I poslednji kvadrat pokrijte filetiranim pečurkama i belim lukom.

8. Pospite maslinovim uljem i krupnom ljuspastom solju i ostavite još 10-15 minuta.

9. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 20 minuta. Kada je gotova stavite preko nje ostatak bosiljka - iseckan ili cele listiće.

Servirajte fokaču kao društvo vašem omiljenom jelu ili salati. Razume se, možete da je jedete i samostalno.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: