Način pripreme
Predivno i brzo predjelo, a zašto da ne i lagana večera.
Oprano i očišćeno sočivo natopimo u hladnoj vodi uveče (nakon što je nabubrelo brže se skuva).
Povrće - praziluk, šargarepu i papriku isečemo na kocke. Čenove belog luka sečemo na tanko.
Stavljamo oceđeno sočivo u šerpu i prelivamo hladnom vodom. Ubacimo i grančicu čubra, da obogati svojom aromom sastojke i bujon. Nakon što voda provri, smanjujemo vatru i kuvamo ga 10 minuta.
Tada dodajemo isečeno povrće i termička obrada traje još 10 minuta. Temperatura je od značaja, jer sočivo nije pretvoreno u kašu, a blaga hrskava tekstura povrća je sačuvana. Pred kraj kuvanja dodajemo so i biber.
Procedimo sastojke kroz cediljku dok bujon čuvamo. Začinjavamo ih, ako je neophodno i ostavljamo da se potpuno ohlade.
Za to vreme pripremamo ćuftice. Rasečemo Babek kobasicu i od mlevenog mesa oblikujemo male lopte.
Pečemo ih na suvom teflonskom tiganju oko 3 minuta sa svake strane. Ne stavljamo ih na kuhinjski ubrus, jer ćemo ih dodati u sočiva sa začinjenom masnoćom, makar i u malim količinama.
Za dresing pomešamo ulje, sirće i začinimo. Možete da isečete zelene začine po želji.
Deo crvenog luka i zelenih strukova od praziluka isečemo na sitno. U odgovarajuću činiju za salatu poređamo sočivo, prelijemo dresingom pre serviranja i pospemo isečenim lukom i prazilukom.
Odozgo poređamo ukusne ćuftice koje smo držali na toplom. Serviramo sa čašom crnog vina.
Savet: Od oceđenog bujona možete da skuvate sočivo ili supu od njega, sjajnu krem supu od pečuraka ili da ga dolijete u jela sa pasuljem.