Način pripreme
Uživamo u lakim poslepodnevnim užinama. Rečima moje jače polovine da nečim lakim udarimo osnovu za osnovno jelo... Zato često pravim različita predjela - naravno, vrlo sam oprezna da ne ponavljam jedno predjelo vrlo brzo - treba da postoji šarolikost kod čoveka.
Današnje predjelo je trebalo da bude crveno - da li zbog užarenog sunca - po specijalnom zahtevu, a ja sam morala da improvizujem sa onim što imam u frižideru. Imala sam malo crvenog sočiva i sušenog paradajza - boju sam obezbedila. Spremna sam za akciju.
Sočivo oprati i kuvati u 400 ml vode, oko 15 minuta. Ostaviti da se ohladi. Za bolju aromu, u suvom tiganju peći orahe, pa ih samleti u blenderu. Ako su masline sa košticama, moraju se očistiti.
U posudu staviti sušen paradajz, masline, čenove belog luka i maslinovo ulje, pa pasiratii. Dodati skuvano crveno sočivo, sok od limuna i so, pa ponovo pasirati, dok smesa ne postane glatka. Možete raditi sa pasatorom ili blenderom.
Servirati predjelo posuto maslinovim uljem sa prstohvatom aleve paprike. Najbolje se kombinuje sa domaćim hlebom i dobrim, ohlađenim belim vinom.