Način pripreme
1. Pripremite sve sastojke: Sočivo potopite u hladnu vodu na jednu noć.
Luk i papriku iseckajte sitno, a šargarepu isecite na kockcie. Beli luk oljuštite samo od spoljašnjih ljuski, a zbijeni deo ostavite i samo malo izgnječite čenove širokim delom noža ili dlanovima. Ako vam se ne dopada ljuska belog luka, možete je potpuno skloniti. Slaninu isecite na komade.
2. Ocedite sočivo od vode u kojoj je stajalo i sipajte novu - oko 600 ml.
U nju stavite povrće, slaninu, lovorov list, dve vrste paprike, čubar i ulje. Poklopite i ostavite na umerenoj vatri da se dinsta i da se skuva sve - oko 30 minuta.
Probajte sočivo i ako je tvrdo produžite vreme kuvanja.
3. Začinite čorbu od sočiva solju i ostavite na vatri još nekoliko minuta. Ako se smanjio novo vode dodajte koliko želite da bude gusta čorba.