Način pripreme
Rerna 170 stepeni; Pljosnata posuda za pečenje pokrivena papirom za pečenje.
Jaje se umuti viljuškom i dodaju se svi sastojci osim brašna. Umuti se mikserom na nisku temperaturu. Polako se dodaje brašno u porcijama dok se ne dobije meko testo. Ne treba da se lepi po rukama. Deli se na dva dela. Pokriva se folijom da se ne osuši.
Oklagijom se razvija prvi deo testa na papiru za pečenje debljine oko 3-4 cm. Pravougaonim kalupom se izreže keks. Višak testa se skuplja i dodaje u osnovno. Ponovo se razvija i pravi se keks.
Ređaju se na rastojanju u pljosnatu posudu na papiru za pečenje. Odozgo se poređaju oljušteni bademi, isečeni na polovine. Blago se pritiskaju.
Keks se peče na 170 stepeni oko 8-10 minuta. Krajevi keksa treba da dobiju blagu braonkastu boju. Izvade se. Ohlade se.
Dekoracija sa fondanom
Jedno belance se umuti žicom u penu s kapljicama limunovog soka. Počinje da se dodaje šećer u prahu u porcijama, oko 200 g. Gustina fondana treba da je teška i da pada sa mutilice u traku.
Sipa se u špric sa malim nastavkom ili bez, pažljivo zasečen nožem. Crtaju se figure po izboru preko keksa. Ostavljaju se da se osuše oko 30 minuta.
Beleška: Keks je prijatan, aromatičan ali je postan. Za jutarnju kafu je sjajan. Napravila sam ga da probam, ali to nije moj keks, jer definitivno volim božićne kolačiće sa maslacem.
Za rasznovrsnost nekoliko njih sam napunila kremom od limuna. Mnogo je osvežavajuć. Može da se napuni i slatkom po izboru.