Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kolač sa Sirupom»Limun torta sa bademima i palentom

Limun torta sa bademima i palentom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k69816k813
Limun torta sa bademima i palentom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 7
29/11/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
12 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
42 min.
Porcije
6
"Pravo zadovoljstvo za čula, pitate se šta je to - limun torta sa bademima i palentom, naravno, šta bi drugo bilo"

Potrebni sastojci

  • brašno - 80 g + za posipanje
  • kukuruzni griz - 60 g + za posipanje
  • bademi - 4 - 5 supenih kašika, filirani
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • jaja - 2 komada, velika (XL)
  • sveže mleko - 2 supene kašike
  • limunov sok - 160 ml, sveže ceđen
  • kora limuna - od 1/2 limuna (samo žuti deo)
  • šećer u prahu - 115 g
  • kristal šećer - 150 g
  • voda oko 70 - 80 ml
  • maslac - 60 g, mek + za premazivanje kalupa
* merne jedinice

Način pripreme

Rernu uključite da se zagreje do 160 stepeni.

U posudicu sipajte 60 ml limunovog soka s mlekom i promešajte. Ostavite sa strane da se zgrusne.

Na fino rende izrendajte žuti deo kore polovine limuna, stavite meki maslac i umutite krem.

Dodajte jaja jedno po jedno, uz neprestano mešanje, a na kraju stavite zgrusnuto mleko sa sokom od limuna.

U tečnu smesu u delovima stavljajte brašno, prosejano s praškom za pecivo i kukuruznim grizom (bilo bi dobro da je jedan od finijih).

Umutite da se dobije homogena smesa i sipajte u kalup za tortu ili puding, da bude prethodno nauljen i nabrašnjen. Na dno unapred stavite malo griza i polovinu filiranih badema.

Pecite u umereno zagrejanoj rerni 30-35 minuta ili dok se ne dobije lepa zlatkasta boja.

Kada se limun torta sa bademima i palentom ispeče, odvojte kalup i okrenite je na tacnu.

Ostalih 100 ml limunovog sosa s vodom i kristal šećerom kuvajte 10 minuta ili dok se ne dobije sirup srednje gustine.

Metalnim štapićem izbockajte površinu torte i prelijte je sirupom. Oblepite ostalim filiranim bademima, koje po želji možete blago zapeći na suvom tiganju.

Kad se ohladi, limun torta je spremna za konzumaciju.

Mirisno svež i mastan, sočan i veoma sladak preliven kolač!

Pravo zadovoljstvo!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: