bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Štolen»Štolen (nemački božićni kolač)

Štolen (nemački božićni kolač)

Raya AndonovaRaya Andonova
Početnik
327131k53
Štolen (nemački božićni kolač)1 / 3
28/11/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
150 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
210 min.
Porcije
12
"Božić je odličan povod da na trpezu pozovete slatkiše iz svih krajeva sveta"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g
  • suvo voće - 300 g (suvo grožđe, kajsije, urme, smokve i trešnje)
  • orašasti plodovi - 100 g (bademi i orasi)
  • citrusove korice - 100 g kandirane
  • maslac - 300 g , mekan
  • sveže mleko - 200 ml
  • šećer u prahu - 150 g
  • med - 50 g, tečan
  • brendi - 50 ml
  • začini - 1 supena kašika (đumbir, kardamon, karanfilić i vanila)
  • kvasac - 1 kesica, suvi
  • so - 1 prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

Suvo voće sitno isecite i prelijte brendijem, nakon toga tako ostavite na nekoliko sati.

Mleko ugrejte i dodajte 1-2 supene kašike od brašna, med i kvasac i ostavite da se aktivira na toplom.

Preostalo brašno prosejte. Dodajte so i začine. U centru napravite udubljenje u koje sipajte mleko sa kvascem. Maslac isecite na kockice i stavite oko udubljenja.

Mesite dok se ne dobije glatko testo, postepeno dodajte isečene orašaste plodove i suvo voće odeđeno iz tečnosti.

Kad se testo udvostruči još jednom ga premesite. Oblikujte kao štolen i stavite u pleh, obložen papirom za pečenje. Ostavite da nadođe još 1 sat.

Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni. Ako je potrebno štolen pokrijte aluminijumskom folijom za vreme pečenja da ne izgori.

Gotov štolen premašite rastopljenim maslacem dok je još topao i obilno uvaljajte u šećer u prahu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: