Način pripreme
Rerna - 200 stepeni; Pljosnata posuda za pečenje pokrivena papirom za pečenje; Ne radi se mikserom.
1. Parčići bundeve se peku u rerni dok ne budu gotovi. Viljuškom se izgnječe u pire i ostave u cediljki da se ocede od vode oko 2-3 sata ili tokom cele noći.
2. U posudu se sipa brašno, šećer, svi začini, soda, prašak za pecivo i so. Promeša se žičanom mutilicom.
3. Hladni maslac se iseče na kocke i doda se u smesu sa brašnom. Ručnim mikserom ili viljuškom se pretvori u mrvice.
4. Dodaje se i čokoladni čips.
5. U posudi se pomeša pire od bundeve i 80 ml puter mleka. Promeša se. Drugi deo puter mleka se sačuva i ako je neophodno dodaje se naknadno. Smesa sa bundevom se dodaje u mrvice od brašna i pomoću pljosnate špatule se skuplja testo, a nakon toga se blago rukama zamesi u samoj posudi, da se formira lopta. Testo je lepljivo zato se ruke posipaju brašnom. Ako je ipak previše suvo može da se doda 1 do 2 kašike puter mleka.
6. Gotovo testo se prebaci na malo brašna i mesi još sasvim lagano bez mnogo pritiskanja. Oblikuje se u krug prečnika 18 cm. Nožem se iseče na pola, a svaki deo se iseče na trouglove, oko 4-5 komada. Kiflice se stavljaju u posudu za pečenje, namažu se svežim mlekom i pospu se semenkama i filiranim bademima.
Peče se na 200 stepeni - 20 minuta dok ne postanu zlatasto-braon.
Beleška: Jedna veoma jednostavan recept, ali s predivnim rezultatom hrskavih veoma aromatičnih kiflica sa lepom zasićenom žutom bojom i iznutra vlažnom strukturom. Kiflice su dobre uz jutarnju kafu.