Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Gurabije»Božićni kolačići sa medom

Božićni kolačići sa medom

IlariaIlaria
Šef kuhinje
44112531
Božićni kolačići sa medom
Fotografije: Valyo
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
15
"Za Božić pripremite sa decom ove ukusne i mnogo lepe gurabije, neka svi pomognu u kuhinji"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g
  • cimet - 3 kašičice
  • đumbir - 1 kašičica, narendan
  • prašak za pecivo - 2 kašičice
  • maslac - 100 g
  • šećer - 100 g
  • med - 100 g
  • sveže mleko - 200 ml
  • limun - 1 kašika, narendana kora
  • za ukras
  • šećer u prahu - 50 g
  • pomorandže - 2 - 3 komada, sok
  • čokolada
  • kokosovo brašno
* merne jedinice

Način pripreme

U dubokoj posudi pomešajte suve sastojke - brašno, cimet, prašak za pecivo i đumbir. Dodajte hladan maslac isečen na kocke i dobro promešajte. Postepeno dodajte šećer, med i mleko i mesite dok ne dobijete meko testo koje se ne lepi po prstima.

Podelite testo na dva jednaka dela i stavite jedan u frižider dok razvijate i pripremate kolačiće od drugog. Meko testo se razvija u list debljine oko 3-4 mm. Od nega se iseku kolačići u željenom obliku koji se stavljaju u prethodno namazanu posudu za pečenje i peku se oko 6-8 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni.

Ponovite isto i sa preostalim testom. Ostavite medene gurabije da se dobro ohlade.

Istopite oko 50 g prirodne čokolade na vodenoj pari. S njom možete da ukrasite gotove kolačiće. Šećer u prahu se pomeša sa sokom od pomorandže i takođe može da se koristi za dekoraciju. Ostavite dekorisane medenjake da se osuše i i stavite ih u kutiju koja se čvrsto zatvara.

Prvobitno su tvrdi kad se sačuvaju, ali dan-dva kasnije omekšaju i spremni su za konzumaciju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4.5
51
41
30
20
10
Oceni: