Način pripreme
U dubokoj posudi pomešajte suve sastojke - brašno, cimet, prašak za pecivo i đumbir. Dodajte hladan maslac isečen na kocke i dobro promešajte. Postepeno dodajte šećer, med i mleko i mesite dok ne dobijete meko testo koje se ne lepi po prstima.
Podelite testo na dva jednaka dela i stavite jedan u frižider dok razvijate i pripremate kolačiće od drugog. Meko testo se razvija u list debljine oko 3-4 mm. Od nega se iseku kolačići u željenom obliku koji se stavljaju u prethodno namazanu posudu za pečenje i peku se oko 6-8 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
Ponovite isto i sa preostalim testom. Ostavite medene gurabije da se dobro ohlade.
Istopite oko 50 g prirodne čokolade na vodenoj pari. S njom možete da ukrasite gotove kolačiće. Šećer u prahu se pomeša sa sokom od pomorandže i takođe može da se koristi za dekoraciju. Ostavite dekorisane medenjake da se osuše i i stavite ih u kutiju koja se čvrsto zatvara.
Prvobitno su tvrdi kad se sačuvaju, ali dan-dva kasnije omekšaju i spremni su za konzumaciju.