Način pripreme
Prosejte brašno dva puta i napravite udubljenje u njemu. Zagrejte sveže mleko i dodajte u njega 1 kašilicu šećera, 2 kašike brašna i namrvljeni kvasac. Promešajte i ostavite 10 minuta da se aktivira kvasac.
U posudu stavite 3 cela jaja i jedno žumance (belance odvojte za kasnije), dodajte im šećer, narendanu koru limuna i promešajte. Dodajte masnoću. Pomešajte sa naraslim kvascem. Zamesite meko, elastično testo. Za dobar uskršnji kolač potrebno je strpljenje i mnogo topla soba da naraste testo.
Na temperaturi od 26-27 stepeni u sobi neophodno vam je dva do tri sata da dobro naraste. Već naraslo testo se deli u zavisnosti od toga da li ćete da pravite dva velika ili nekoliko manjih Uskršnjih kolača. I tu dolazi sledeći bitan momenat - mešenje.
Od baba smo čuli da obavezno treba da se udari sto puta o sto, ali to ostavljam samo najsmelijima od vas. Određeno vreme energično i jako mešenje takođe radi isti posao. U pletenicu ili u ružicu - vi izaberite.
Namažemo belancem i ostavljamo još određeno vreme pre nego što obilno pospemo šećerom. Mali uskršnji kolači se peku na 180 stepeni oko 35 minuta na srednjoj rešetki, bez ventilatora, u prethodno zagrejanoj rerni, a veliki oko 50 minuta.