Način pripreme
U malu posudicu sipajte 1 šolju toplog mleka, 2 supene kašike šećera, suvi kvasac i 3 supene kašike brašna. Promešajte i ostavite da se kvasac aktivira.
Odvojte jedno žumance od jajeta, koje će biti za premazivanje, dodajte 2 supene kašike svežeg mleka i nekoliko kapljica ulja.
Umutite jaje sa šećerom i mlekom, izrendajte koru limuna i pomorandže (bolje na krupnije rende).
Prosejte brašno, napravite kladenac i sipajte smesu i aktivirani kvasac.
Velikom kašikom počnite da mešate dok mažete. Istopite maslac sa mašću i dodajte u njih ulje malo više od polovine šolje za čaj.
Počnite sa mešenjem, tako što postepeno dodajete masnoću. Radna površina ili sto treba da budu masni i ruke takođe, mesite, dodajete i razvlačite testo. Tako dok ne dobijete meko, ali i rastegljivotesto za milibrot.
Ostavite ga da naraste, nakon čega razdvojte u lopte prema oblicima koje imate.
Oblikovala sam milibrota, tako što sam ukrštala 4 fitilja, kao da pletete korpicu u centru, a na kraju ih zavijate u jednom smeru, a krajeve savijate ka dole.
Ostavljate da narastu i udvoje svoj obim, nakon čega premazujete jajetom i posipate šećerom.
Upleteni milibrot končane strukture pecite u zagrejanoj rerni na 170 stepeni.
Recept za mekani milibrot je gotov, neka vam je ukusno!