Način pripreme
Prosejemo brašno u duboku posudu i ostavimo ga na toplom. U jednu šolju usitnimo kvasac, pospemo ga kašičicom šećera, prelijemo s 3 kašike svežeg mleka, promešamo i ostavimo na toplom da se aktivira.
U brašnu pravimo udubljenje u koje kroz cediljku sipamo kvasac. kašičicom promešamo kvasac s malo brašna i tako dobijemo kvas. Ostavimo opet na toplom da naraste.
Pripremimo smesu s kojom ćemo razmesiti testo stavljajući u visoki lonac jaja i muteći ih žicom, dok ne postanu pena. Posle dodajemo mleko, svinjsku mast, vanilu, šećer, koru limuna i dobro promešamo.
Kad se kvasac podigne, počnemo da ga mesimo polako s brašnom, razređujemo nalivajući po malo od gornje smese. Testo se posoli i mesi dok ne počne da se odvaja od zidova posude. Ako je testo sasvim glatko i bez grudvica, znači da je gotovo. Posolimo testo. Uvijamo ga u krpu i ostavljamo na toplom da naraste. Nakon što se testo podigne, vadimo ga na nabrašnjen sto. Premesimo ga.
Punjenje:
1 varijanta - s marmeladom:
Na stolu razvijemo blago, bez mnogo pritiskanja. Mažemo marmeladom, posipamo mlevenim orasima, šećerom i vanilom i zavijamo u rolat. Mažemo umućenim jajetom, naređamo u kalupe za pečenje, stavimo ga i pečemo.
2 varijanta - nadev od oraha:
Kuvamo orahe, mleko, šećer, koru limuna i vanilu do guste kaše. Nakon što se ohladi mažemo testo, uvijamo, namažemo jajetom odozgo i pečemo.