Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni Kolači»Deda Mrazovi dugmići

Deda Mrazovi dugmići

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2133k204
Deda Mrazovi dugmići
Fotografije: marcheva14
1 / 6
18/12/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
9 min.
Ukupno
34 min.
Porcije
35
"Da li je dobri deka stvarno izgubio dugmiće, i je l sada treba da vratimo one koje smo pojeli, pitaju se deca..."

Potrebni sastojci

  • brašno - 260 g, belo
  • kukuruzni skrob - 10 g (1 supena kašika)
  • so - prstohvat
  • maslac - 225 g, na sobnoj temperaturi
  • šećer u prahu - 90 g
  • vanila - 1 1/2 kašičice, ekstrakt
  • poslastičarska boja - bojenje po izboru
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 165 stepeni; dva ravna pleha, obložena papirom za pečenje.

U posudi miksera ili ručnim miikserom mutite masalc 1 minut na velikoj brzini. Dodajte šećer i vanilu, mutite oko 2 minuta dok ne dobijete pastu.

Brašno pomešajte sa skrobom i dodajte odjednom. Mutite dok ne upije maslac. Izvadite iz posude, oblikujte rukama loptu i podelite na dva dela, svaki oko 265 g. Koristite vagu.

Jednu loptu vratite u posudu miksera, dodajte boju po želji mutite dok se ne pomeša u testo. Na ovaj način uradite i sa drugim delom testa sa drugom bojom. Nakon toga oblikujte testo u disk i odvojeno uvijte u foliju. Ostavite na hladnom mestu oko jedan sat.

Kad se ohladi testo, stavite ga između dva lista papira za pečenje i razvijte oklagijom oko 3-4 mm. Zajedno sa papirom se ponovo stavite na hladno mesto dok se ne stvrdne, oko 30-45 minuta.

Nakon toga skinite gornji papir i okruglim kalupom isecite krugovi oko 5 cm, ali pažljivo da se ne bi polomilo, zato što je testo mnogo hladno i mrvi se, ali se radi brzo da ne bi omekšalo zbog temperature.

Isečke sakupite, ohladite i radite na isti način. Odozgo napravite udubljenje od drugog kruga, prečnika oko 4 cm, ali da se ne pocepa testo nego samo da ostane trag. Širokom slamčicom napravite 4 duboke rupe kao dugmići. Ponovo stavite na hladno mesto dok se rerna ne ugreje.

Napomena: Raskošni keksići sa maslacem i veoma je efikasan zbog boja koje se dodaju, one su po izboru.

Kod ovih keksića je važno da se dobro ohladi testo da bi rezultat bio dobar. Ako testo počne da mekani odmah se stavlja na hladno mesto, nemoguće je da se radi sa mekanim testom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: