Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Đevreci»Božićni đevreci sa malinama

Božićni đevreci sa malinama

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k76116k898
Božićni đevreci sa malinama
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 11
22/12/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
7
"Ne znamo gde će te u ovo doba godine naći maline, ali ako nađete znamo odličan recept za božićne đevreke sa malinama"

Potrebni sastojci

  • brašno - 450 g + za mešenje
  • voda - 100 ml
  • sveže mleko - 150 ml
  • jaja - 2 komada
  • šećer - 6 supenih kašika punih - za posipanje
  • vanilin šećer - 1 kesica (8 - 10 g)
  • kvasac - 16 g, svež
  • rum - 2 supene kašike
  • pomorandže - 1 komad, kora
  • sirup od maline - 2 supene kašike, koncentrovan
  • ulje - 2 supene kašike
  • maslac 15 g
  • slatko od malina - oko 200 g za nadev
* merne jedinice

Način pripreme

1. Rastvorite kvasac u ugrejanom mleku sa jednom supenom kašikom šećera i 2 supene kašike brašna. Pokrijte krpom i ostavite da nadođe 7-8 minuta.

2. Prosejte brašno u posudu i oblikujte udubljenje u koje sipate vodu, šećer, ulje, rum, sirup od maline, koru od pomorandže, fino izrendanu i jedno jaje plus belance drugog jajeta. Žumance odvojite za premazivanje.

3. Čim kvasac nadože stavite i njega i zamesite meko i elastično testo. Lepiće se ali ne treba da dodajete previše brašna da ne biste dobili tvrdo testo. Mesite 8-10 minuta, mažite ruke s vremena na vreme.

4. Vratite u posudu i ostaivte da nadođe 1 sat i 20 minuta na toplom. Možete ostaviti u ugrejanoj rerni na 30-35 stepeni da ubrzate proces.

5. Nadošlo testo podelite na dva jednaka dela i svaki razvucite na približno pravougaonu koru. Jednu koru namažite rastopljenim maslacem, pospite šećerom i namažite slatkom. Poklopite drugom poprečno i isecite na ivice od po 4-5 cm.

6. Svaku ivicu uvijte i posle sakupite krajeve da se dobije debeo đevrek. Poređajte u pleh, obložen papirom za pečenje i ostavite đevreke da nadođu i da se udvostruče još 30-40 minuta.

7. Namažite umućenim žumanceem sa malo mleka i pecite 25-30 minuta na 180 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni.

Neka vam je slatko i praznično!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: