Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Đevreci»Slatki Božićni đevreci

Slatki Božićni đevreci

Albena AsenovaAlbena Asenova
Guru
8963263k
Slatki Božićni đevreci
Fotografije: Albena Asenova
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
45 min.
"Kako ćete osetiti Božićni duh, ako ne probate ove neverovatno slatke božićne đevreke"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 250 ml
  • suvi kvasac - 5g
  • šećer - 1/2 šolje
  • jaja - 2 komada
  • ulje - 2 kašike
  • brašno - 500 g
  • seme maka - za ukras
  • nar - za ukras
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu se stavlja zagrejano mleko, šećer i suvi kvasac.

Mleko se promeša i kvasac se ostavlja desetak minuta da naraste. U narasli kvasac se dodaje jedno jaje i prosejano brašno.

Zamesi se meko i glatko testo. Testo se prekriva svežom folijom i ostavlja oko sat na toplom da naraste i udvostruči obim.

Naraslo testo se razvija u koru debljine oko 5 mm i pomoću okruglih kalupa iseku se đevreci. Isto može da se uradi i sa čašama različitih prečnika.

Đevreci se poređaju u posudu za pečenje čije je dno pokriveno papirom za pečenje. Odozgo se namažu drugim umućenim jajetom. Polovina se posipa semenom maka a u drugu se pobodu zrnca nara.

Pri pečenju đevreci narastu i nar izlazi na površinu. Zato sam ih tokom procesa pečenja pritisla ponovo unutra da ne ispadnu. Peku se u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta ili dok ne narastu i porumene.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: