Način pripreme
Umutimo jaje i belance sa šećerom i vanilin šećerom dok ne pobele i dodajemo mleko, sok od limuna i sitno samlevene bademe. Nastavljamo kratko da mutimo na niskoj bezini.
Prosevamo brašno sa praškom za pecivo i stavljam ga u smesu, mešamo pažljivo drvenom kašikom dok se ne dobije homogena smesa.
Pripremamo pleh prečnika 24 cm i namažemo ga i pospemo brašnom. Sipamo i poravnamo smesu od badema.
Pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni 12 minuta ili proverimo čačkalicom za zube.
Kolač se može pripremiti u tiganju, u mom slučaju je tako. Obložimo tiganj papirom za pečenje i namažemo ga. Kad sipamo smesu, poklopimo i pečemo 5 minuta na umerenoj vatri, nakon toga još 10 minuta na tihoj vatri. Sačekamo da se ohladi, pre nego što ga izvadimo iz kalupa, obilno posipamo listićima badema.
Za božićne ukrase isečemo u sredini ili gde god želimo oblike jelke, zvončića, itd. Pripremamo taman karamel toping od šećera i maslaca i nekoliko kapljica vode i sipamo topao u proreze gde smo isekli božićne figurice.
Po izboru ukrašavamo sa još božićnih ornamenata.
Neka vam je slatko i srećan praznik!