Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Voćni Kolač»Fin kolač sa žutim šljivama

Fin kolač sa žutim šljivama

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78116k947
Fin kolač sa žutim šljivama
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 9
11/03/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
12 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
37 min.
Porcije
4
"Koliko god da želite, nećete mu odoleti - život je previše kratak da se lišavate ukusnih koklača"

Potrebni sastojci

  • šljive - 300 g žute, sorta Med ili slične okrugle, velike, 3 - 4 komada
  • jaja - 2 komada XL ili 3 manja
  • šećer - 80 g + 1 supena kašika
  • kiselo mleko - 150 g gusto, kremasto
  • brašno - 75 g
  • maslac - za premazivanje pelha
  • šećer u prahu - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Prepolovite i očistite šljive od koštica. Isecite ih na ne mnogo tanak polumesec i pospite kašikom šećera. Ostavite tako 10 minuta, za to vreme počnite sa smesom za kolače.

Umutite jaja i šećer na mekanu belu penu. Dodajte kiselo mleko i brašno, prosevajući ga uz neprestano mešanje.

Ugrejte tiganj sa dnom koje se ne lepi na jakoj vatri i u njemu sa svake strane zapecite komade šljiva. Nemojte ih stavljati odjednom i u gomilama, nego po malo i čim se karamelizuju i uhvate boju, odmah izvadite.

Poređajte u pleh, namazan ili obložen papirom za pečenje, na primer za tart prečnika 26 cm da bi kolač zaista bio fin. Ako želite da bude deblji, možete koristiti i manji pleh, ali ideja je da bude tanak kao palačinka, u tome je i deo njegovog šarma.

Poređajte komade šljiva u kalup i prelijte pripremljenom smesom. Pecite dok ne dobije zlatnu boju u prethodno ugrejanoj rerni na 200 stepeni.

Gotov fin kolač sa žutim šljivama ostavite na kratko da se ohladi, ali ne potpuno i pospite šećerom u prahu.

Servirajte topao samostalno ili sa kuglom sladoleda ili šlagom, toliko je ukusan da priznajem da sama pojedem pola za nekoliko minuta.

Neka je i vama slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: