Bonapeti.rs»Recepti»Sendviči»Burito»Meksički burito Viva Meksiko

Meksički burito Viva Meksiko

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Meksički burito Viva Meksiko
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
6
"Vi samo probajte i onda ćete poželeti glasno da kažete Viva Meksiko"

Potrebni sastojci

  • za nadev
  • mleveno meso - 500 g, teleće
  • luk - 1 glavica, mala
  • zelena paprika - 200 g (paradajz - paprika)
  • žuta paprika - 200 g (paradajz - paprika)
  • sos od paradajza - 2 kašičice
  • paradajz - 1 komad, srednji
  • biber - po ukusu
  • đumbir - po ukusu (u prahu)
  • kumin - po ukusu (fino samleven)
  • aleva paprika - 1 kašičica, ljuta
  • beli luk - 1 prstohvat u prahu
  • voda - 100 ml
  • so - po ukusu
  • ulje - oko 100 ml (ili maslinovo ulje)
  • za gvakamole
  • avokado - 2 komada, zreo
  • paradajz - 1 komad, srednji
  • luk - oko 40 g
  • korijander - 4 - 5 listića
  • sok od limuna - od 1/2 (može i limeta)
  • so - po ukusu
  • još
  • tortilja - 6 komada, pšenične
  • ajzberg salata - oko 100 g
  • halapenjos - 3 - 4 paprike ili po ukusu
  • sasla od paradajza - meksička po želji
* merne jedinice

Način pripreme

1. Počinjemo sa pripremom nadeva, sitno iseckamo luk, a paprike na krupne komade. Paradajz ljuštimo i fino izrendamo.

2. Ugrevamo ulje na umerneoj vatri i pržimo prvo luk dok ne omekša, posle stavljamo paprike, a nakon 4-5 minuta - rendani paradajz i sos od paradajza. Kuvamo još minut-dva i dodajemo vodu i mleveno meso sa malo soli, bibera i ljute aleve paprike. Mešamo dok tečnost ne ispari i dok se meso ne izdrobi.

3. Začinimo i skidamo sa vatre.

4. Pripremamo gvakamole tako što kašikom izvadimo unutrašnjost dva zrela avokada, izgnječimo viljuškom i stavljamo sok od limuna, on će sprečiti da se pire ukiseli i potamni.

5. Sitno sečemo luk, korijander i paradajz, začinimo solju i dodajemo u pire od avokada. Dobro promešamo (ko želi može potpuno da ispasira).

6. Pšenične meksičke tortilje zapečemo malo sa obe strane da budu tople kad se servira i da dobiju lepu boju.

7. Serviramo tortilje, a u posebne tanjire stavljamo nadev sa mlevenim mesom, gvakamole, iseclane listove ajzberga, paprike halapenjo i salsu od paradajza po želji.

Punimo sa toliko nadeva, koliko želimo i uvijamo burito.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: