Način pripreme
Rerna- 90-100 stepeni.
Pripremamo ravan pleh, obložen papirom za pečenje.
U posudu miksera sipajte belanca, dodajte prstohvat soli. Mutite dok ne dobijete penu i dodajte 1/3 kristal šećera, mutite na visokoj temperaturi miksera.
Dodajte i drugu trećinu šećera i mutite 1 minut, takođe na velikoj brzini, dodajte vanilu i preostali šećer i mutite 3 minuta. Smese od belanaca treba da bude čvrsta.
Skinite sa miksera i kroz cediljku dodajte šećer u prahu. Mešajte spatulom dok ne upije potpuno. Proces liči na mešanje smese za francuske makarone - rotirajućim pokretima spatule i lagano gnječenje merenga.
Smesu stavite u špric sa običnim, širokim nastavkom i napravite ravne krugove oko 5-6 cm. Sipajte samo u jednom pravcu, kao spirala.
Pecite na 90-100 steepni oko 100-150 minuta ili do trenutka kad mogu da se lako odlepe sa papira ili kad se udare da se čuje jak, šupalj zvuk. Ostavite ih u rerni dok se potpuno ne ohlade.
Na pari rastopite čokoladu. Ostavite sa strane.
Mutite pavlaku dok ne dobijete meke vrhove, ali da bude čvrsta. U rastopljenu čokoladu dodajte 2 velike supene kašike pavlake, promešajte i vratite smesu u pavlaku. Mešajte žicom dok ne dobijete homogenu smesu. Dobijate fin mus od čokolade i pavlake.
Izvadite slatkiše iz rerne. Preostalu čokoladu krupno izrendajte. Ostavite sa strane, ona je za potapanja loptice-puslice.
Uzmite po dva keksića, na jedan stavite krem od čokolade i pavlake, poklopite drugim i pažljivo pritisnite.
Preko njih stavite krem, rasporedite ga svuda malop spatuom, osnovu ne mažite. Svaku lopticu-puslicu potpopite u čokoladnu, uvaljajte sa svih strana.
Kolače čuvajte na hladnom mestu.
Napomena: Mervelleux u prevodu znači predivan ili slobodnije prevedeno Predivna mala torta. Ovo je stvarno predivan kolač. Puslica ostaje hrskava, obložena finim čokoladnim musom.
Pravila sam prvi put i napravila sam malo veće puslice, što je greška. Dobro je da budu tačne veličine, oko 5 cm svaka.
Serviraju se hladni.