Bonapeti.rs»Recepti»Slana peciva»Slana torta»Praznična slana torta od palačinaka sa domaćom ruskom salatom

Praznična slana torta od palačinaka sa domaćom ruskom salatom

Praznična slana torta od palačinaka sa domaćom ruskom salatom
Fotografije: Teodora Meshterova
5 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
12
"Dajte nam samo povod, mi već znamo recept za prazničnu slanu tortu od palačinaka"

Potrebni sastojci

  • za palačinke
  • jaja - 4 komada
  • sveže mleko - 1 l
  • brašno - 400 g
  • so - 1 prstohvat
  • soda za hleb - 1/2 kašičice
  • za rusku salatu
  • krompir - 5 komada
  • šargarepa - 3 komada
  • kiseli krastavčići - 1 tegla
  • čajna kobasica - 1 štap
  • jaja - 2 komada
  • kukuruz - 2 klipa
  • majonez - 2 kofice
  • za nadev
  • majonez - 1 kofica
  • krem sir - 1 kofica
  • topljeni sir - 1 kofica
  • čajna kobasica - 1 štap
  • sremska kobasica - 1 štap
  • kiseli krastavčići - 2 komada
  • kačkavalj - 400 g
  • masline - 200 g, crne
  • masline - 150 g, zelene
  • za krem
  • ceđeno kiselo mleko - 150 g
  • krem sir - 150 g
  • topljeni sir - 150 g
  • za ukras
  • paprike - 100 g, pečene, crvene
  • kačkavalj - 100 g
  • kiseli krastavčići - 2 komada
  • masline - 100 g
  • čajna kobasica - 100 g, kriške
  • špek salama - 100 g
* merne jedinice

Način pripreme

Priprema salate:

Oljuštite krompir i skuvajte ga. Kukuruz, jaja i šargarepu takođe skuvajte. Kisele krastavce isecite na kockice, takođe i špek salamu. Čim se krompir skuva, ostavite ga da se ohladi i isecite na kockice. Kukuruz se okomi.

Oljuštite jaja i izrendajte ih. Šargarepu isecite na kockice. Sve dobro promešajte, posolite po ukusu, dodajte majonez, lepo promešajte i ostavite u frižideru.

Priprema salate:

U posudi umutite jaja, nakon toga dodajte sveže mleko i dobro promešajte. Postepeno dodajte brašno i mešajte dok ne dobijete homogenu smesu. Dodajte sodu i so i ponovo promešajte. Od smese ispecite palačinke u tiganju srednje veličine, ugrejanom na umerenoj temperaturi.

Priprema krema:

Pomešajte sve navedene sastojke za krem, lepo promešajte i ostavite u frižideru.

Priprema sastojaka za nadev:

Čajnu i i sremsku kobasicu isecite na polumesec, kisele krastavce izrendajte, masline isecite na krugove, ako su bez koštica ili na polumesec, ako su sa košticom. Kačkavalj izrendajte.

Sastavljanje torte:

Krem i salatu izvadite iz frižidera. Uzmite odgovarajući poslužavnik, stavite prvu palačinku, namažite je ruskom salatom i stavite drugu palačinku. Namažite topljenim sirom, pospite kačkavaljem, stavite čajnu i stavite sledeću palačinku, lagano odozgo pritisnite rukom da može da se slegne. Namažite je krem sirom, stavite kisele krastavčiće i stavie sledeću palačinku. Ređajte tako dok ne potrošite palačinke.

Ukras:

Ja sam odozogo namazala tortu kremom, sa strane sam zalepila rendane kisele krastavce, odozogo sam posula rendanim kačkavaljem. Stavila sam ivice crvene paprike, po ivicama sam napravila venac od crnih maslina, a u sredinu sam stavila ružu od crvene paprike sa maslinama.

Napravila sam i pečurke uz pomoć špek salame i maslina, a za listove crvene ruže sam koristika kiške čajne. Torta treba da odstoji jednu noć u frižideru. Idealna je kao predjelo za vašu prazničnu trpezu. Ide uz čašu belog vina.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: