Slatki Osmesi

Veselina KonstantinovaVeselina Konstantinova
Autor
2k5075k442
Slatki Osmesi
Fotografije: Veselina Konstantinova
2 / 4
04/01/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
100
"Slatki osmesi, koji će vas naterati da se i vi nasmejete, u inat lošem vremenu ili problemima"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • kiselo mleko - 1 šolja
  • maslac - 1 šolja, biljni
  • jaja - 2 komada
  • sirće - 1 supena kašika
  • prašak za pecivo - 1/2 kesice
  • so - 1 kašičica
  • brašno - 4.5 - 5 šolja
  • za sirup
  • šećer - 3.5 šolje
  • voda - 3.5 šolje
  • sok od limuna - 1 supena kašika
  • orasi - 100 g
  • skrob - za posipanje
  • maslac - 100 g
* merne jedinice

Način pripreme

Sastojci su za veliku dozu. Ako želite manji broj keksića smanjite količinu sastojaka na pola.

Pomešajte sve sastojke u posudi i zamesite glatko i elastično testo. Napravite fitilje od testa, podelite ga na 24 dela i oblikujte fitilje od testa. Poređajte loptice u pleh i pokrijte čistom krpom. Ostavite da odstoji oko pola sata.

Napravite šećerni sirup tako što pomešate sasojke za sirup i kuvajte. Pospite 12 lopti sa skrobom. Razvucite četiri lopte posebno na tanke listove, u međuvremenu posipajte skrobom.

Stavite četiri tanke kore jednu preko druge i ponovo razvucite tanak list uz pomoć čaše isecite krugove. U svaki krug stavite tucane orahe. Presavijte na dva dela /nije potrebno da pritiskate krajeve/ i poređajte u pleh.

Odozgo ih namažite rastopljenim maslacem. Pecite u ugrejanoj rerni na 190 stepeni, pazite da ne zagore. Dovoljno je da se dobije lepa boja. Uradite isto i sa preostaim testom. Od ostatka testa možete oblikovati loptice, stavite orah i ispecite.

Gotove keksiće potopite u šećerni preliv /hadan preliv-topli keksići/. Ostavite tako dok ne upiju preliv.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: