Slatki oraščići

Albena AsenovaAlbena Asenova
Guru
8102703k265
Slatki oraščići
Fotografije: Albena Asenova
1 / 6
02/10/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
70 min.
"Eh, kad bismo samo imali orahovo drvo, na kojem rastu ovakvi slatki oraščići ..."

Potrebni sastojci

  • za testo
  • šećer u prahu - 1/2 šolje
  • jaje - 1 komad
  • kravlji maslac - 125 g
  • kiselo mleko - 100 g
  • brašno - 3 šolje
  • so - 1 prstohvat
  • vanila - 1 kesica
  • za krem
  • sveže mleko - 1 šolje
  • kristal šećer - 2 supene kašike
  • brašno - 1 supena kašika
  • kravlji maslac - 125 g
  • šećer u prahu
  • vanila - 1 kesica
  • esencija ruma
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi se umuti jaje sa šećerom u prahu, dodaje se mekani maslac, kiselo mleko, prstohvat soli i vanila. Dodaje se prosejano brašno i zamesi se meko testo.

Uzimamo testo i pravimo loptice veličine lešnika. Koristi se presa sa kalupima za oraščiće, koja se prethodno ugreva. Oraščići se peku sa obe strane, presa se okreće do svetlobraon boje.

Krem se pripremi tako što se ugreva polovina svežeg mleka i krisatal šećera. U njega se dodaje preostača količina mleka i brašna. Meša se polako dok se ne zgusne.

Odvojeno se umuti mekani maslac i šećer u prahu. Dodaje se i jedna vanila i esencija ruma za aromu. U krem od maslaca se dodaje po malo ohlađen mlečni krem, uz neprestano mešanje.

Kremom se pune hladne ljuske oraha od testa i zalepe se po dve, da se dobiju celi orasi. Kolačići se ostavljaju da odstoje bar na jednu noć da omekšaju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: