Bonapeti.rs»Recepti»Predjela»Miš-maš»Topenica sa sirom i pečenim paprikama

Topenica sa sirom i pečenim paprikama

Elena TodorovaElena Todorova
Kuvar
30271
Topenica sa sirom i pečenim paprikama
Fotografije: Albena Asenova
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
45 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
4
"Jeste li spremili hleb, jer ćete sada saznati zašto se zove topenica"

Potrebni sastojci

  • crvena paprika - 1 kg
  • sir - 350 g
  • maslinovo ulje - 100 ml ili suncokretovo
  • beli luk - 1 srednja glavica
  • so
  • biber
  • peršun - 1 veza
  • ljute paprike - 2 komada ili po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Paprike ispecite, oljuštite ih i očistite im semenke. Isecite ih na komadiće.

Naše bake su spremale topenicu, tako što su sitnile sastojke u etapama u velikom avanu - prvo se počinje sa isitnjenim belim lukom i solju, pa se dodaju paprike, pa malo maslinovog ulja i sitnilo se sve dok ne postane kao kaša.

Na kraju se pomeša sa izmrvljenim sitnim sirom, preostalim maslinovim uljem i začinima.

Danas je najbolje da se sve stavi u kuhinjski robot ili blender - a postupak je mnogo lakši i brži. Druga varijanta je da namirnice iseckate što je sitnije moguće i da ih pomešate sa sirom, maslinovim uljem i začinima.

Topenicu možete servirati sa prepečenim hlebom. Po želji, mogu se dodati i ljute paprike. Ako bude potrebe, dodajte više maslinovog ulja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: