Način pripreme
Za ovu vrstu termičke obrade se koriste sorte krompira sa manje skroba u njima. Ove sorte su odgovarajuće za prženje i za čips. Operemo i očistimo krompir.
Isečemo ga na kriške srednje veličine. U veliku šerpu sa kipućom vodom stavljamo do i blanširamo krompir 4 minuta. Ocedimo ga iz vode i ostavljamo da se ocedi.
Od suvog ćabata hleba prirpemamo prezle, koje sa svojim ukusom odgovaraju za ovaj prepečen i aromatičnan krompir.
Pomešamo suve sastojke u posudi, dobro ih promešamo. Zgodna varijanta je da stavimo hladan krompir u kesu za pečenje ili u najlon kesu.
Sipamo maslinovo ulje, mućkamo kesu da krompir upije mast. Tako će se svi sastojci koje smo stavili u kesu zalepiti po krompiru. Ponovo promućkamo kesu da se sve kriške dobro začine.
U plitak pleh (onaj iz rerne) ravnomerno poređamo krompir po dnu. Stavimo struk ruzmarina u sredinu. Pečemo krompir u ugrejanoj rerni na 200 stepeni 15 minuta. Izvadimo ih i preljemo sa malo maslaca. Pečemo dok ne dobiju hrskavu koricu.
Svima je jasno, piće uz njih je gazirano, tamno i predivno.
Savet: Ako ne volite beli luk, nemojte ga dodavati. Moji ukućani ne vole miris ruzmarina, ali ga ja obožavan. Rešenje je ceo struk u sredinu za raskoš.