Način pripreme
Promešajte kvasac, toplo mleko ili vodu i mleko, šećer, 2-3 supene kašike brašno, dok ne dobiete kašu. Ostavite smesu da nadođe na toplom.
Prosejte brašno i so u veliku posudu i u udubljenje u sredini dodajte 1 jaje, kiselo mleko, prethodno pomešano sa sodom, smesu sa kvascem i ulje.
Postepeno zamesite glatko testo, ako je potrebno dodajte još brašna. Ostavite da nadoše u namazanoj posudi na toplom.
Gotovo testo podelite na lopte veličine jajeta. Svaku spljeskaje rukama i unutra stavite po jednu kašičicu mrvljenog sita. Presavijte i ponovo napravte loptu, tako da nadev ostane unutra.
Pospite brašnom radnu površinu, lagano razvucite svaku loptu na 1.5-2 cm debljine. Poređajte ih u namazan pleh u krug, stavite jednu na drugu, ali ne skroz, kao cigle - i sredini poređajte na isti način.
Ostavite da nadođe i da naraste. Nakon toga je namažite umućenim jajetom i pospite miksom semenki - susam, seme maka, laneno seme ili šta god želite.
Pogaču sa sirom pecite u ugrejanoj rerni na 160-170 stepeni dok ne bude gotova. Gotovu pogaču sa sirom i semenkama pokrijte krpom dok se ne ohladi.
Neka vam je slatko!