Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Pogača»Pogača sa sirom i semenkama

Pogača sa sirom i semenkama

RozaRoza
Početnik
11
Pogača sa sirom i semenkama
Fotografije: Roza
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
6
"Ko želi najveće parče ove pogače sa sirom i semenkama?"

Potrebni sastojci

  • kvasac - 1/2 paketa, svež
  • sveže mleko - 1 šolja (ili voda i mleko u jednakoj količini)
  • šećer - 1 supena kašika
  • brašno - 2 - 3 supene kašike
  • brašno - 500 g + još za mešnju
  • so - 1 supena kašika
  • jaja - 1 komad - + 1 komad za premazivanje
  • kiselo mleko - 3 - 4 supene kašike
  • soda - 1/2 kašičice
  • ulje - 2 - 3 supene kašike
  • sir - 100 g za nadev (može i topljeni sir)
  • semenke - miks za posipanje (susam, mak)
* merne jedinice

Način pripreme

Promešajte kvasac, toplo mleko ili vodu i mleko, šećer, 2-3 supene kašike brašno, dok ne dobiete kašu. Ostavite smesu da nadođe na toplom.

Prosejte brašno i so u veliku posudu i u udubljenje u sredini dodajte 1 jaje, kiselo mleko, prethodno pomešano sa sodom, smesu sa kvascem i ulje.

Postepeno zamesite glatko testo, ako je potrebno dodajte još brašna. Ostavite da nadoše u namazanoj posudi na toplom.

Gotovo testo podelite na lopte veličine jajeta. Svaku spljeskaje rukama i unutra stavite po jednu kašičicu mrvljenog sita. Presavijte i ponovo napravte loptu, tako da nadev ostane unutra.

Pospite brašnom radnu površinu, lagano razvucite svaku loptu na 1.5-2 cm debljine. Poređajte ih u namazan pleh u krug, stavite jednu na drugu, ali ne skroz, kao cigle - i sredini poređajte na isti način.

Ostavite da nadođe i da naraste. Nakon toga je namažite umućenim jajetom i pospite miksom semenki - susam, seme maka, laneno seme ili šta god želite.

Pogaču sa sirom pecite u ugrejanoj rerni na 160-170 stepeni dok ne bude gotova. Gotovu pogaču sa sirom i semenkama pokrijte krpom dok se ne ohladi.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: