Način pripreme
Rastvorite kvasac u delu svežeg mleka sa šećerom i jednom kašikom brašna. Ostavite kratko da se aktivira kvasac.
U posebnoj posudi umutite jaja sa solju, uljem, preostalim mlekom i kiselim mlekom.
Brašno prosejte, napravite udubljenje i sipajte kvasac i preostale sastojke.
Umesi se meko testo, pokrije se peškirom i ostavlja se da naraste 20 minuta. Testo se podeli na osam jednakih delova, svaki se oblikuje u pogaču i razvlači se na ne previše tanku koru.
Svaka kora se umotava u rolat, preseče na dva dela celom dužinom, dva dela se umotavaju, uvijaju u puž i stavljaju u nauljeni pleh ili na papir za pečenje.
Tako formirana pogača se ostavi da naraste. Premaže se umućenim žumancetom i pospe semenkama. Peče se na 180 stepeni 35-40 minuta.
Takođe pogledajte u kakvom plehu treba da se peče hleb i obavezno isprobajte naše recepte zavazdušaste pamuk pogače.