Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Božićna jelka sa tečnom čokoladom

Božićna jelka sa tečnom čokoladom

Sia RibaginaSia Ribagina
Šef kuhinje
6121512k
Božićna jelka sa tečnom čokoladom
Fotografije: Sia Ribagina
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
8
"Ranije pripremite božićni meni, da biste uživali za praznik"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g, plus za mešnju
  • kvasac - 20 g
  • šećer - 4 supene kašike
  • maslac - 50 g, mekan
  • sveže mleko - 220 g
  • vanila - 2 komada
  • sok - 1 kašičica
  • pomorandže - 2 komada
  • jaja - 2 komada
  • žumance - 1 komad
  • tečna čokolada - 300 g
  • šećer u prahu - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Ugrejte sveže mleko i u njemu rastvorite pola kockcie svežeg kvasca, zajedno sa jednom kašikom šećera i kašikom brašna, promešajte i ostavite da nadođe na toplom.

Prosejte brašno i napravite udubljenje u sredini, dodajte umućena jaja, so, šećer, maslac, vanilu i sok i koru jedne pomorandže.

Zamesite testo tako što pomešate sastojke i dodajte kvasac, dok se potpuno ne upije i dok ne dobijete meko i glatko testo. Porkijte i ostavite da nadođe jedan sat.

Gotovo testo podelite na dva dela, svaki deo razvucite na pravougaonu koru, debljine nekoliko milimetara.

Namažite dve kore tečnom čokoladom i uvijte u rolat, počnite da uvijate od dužeg dela.

Iscite rolat na kružiće iste debljine, koji liče na puževe.

U pleh stavite papir za pečenje i poređajte puževe u oblik jelke, počnite od vrha i ređajte tako što povećavate broj u svakom sledećem redu.

Premažite ih žumancem i ostavite da nadođu još 30 minuta.

Nadošle puževe stavite u rernu na 170 stepeni 30 minuta da se peku.

Izvadite, ostavite da se ohlade, pospite šećerom u prahu i stavite komadiće pomorandže za ukras.

Napomena: Oblik nije baš dobro ispao, ali ipak ima prazničan efekat. Možete odvojiti mali deo testa da napravite poklončiće ili druge odgovarajuće elemente kojih se setite.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: