Način pripreme
Očistite luk i sitno ga isecite. Ugrejte maslinovo ulje u dubokom tiganju i stavite luk da se prži. Pržite nekoliko minuta dok ne omekša i stavite mlevno meso.
Izgrobite ga i ostavite nekoliko minuta da se prži. Sipajte paradajz, stavite malo šećera i dodajte so, biber, alevu papriku i bosiljak.
Poklopite i ostavite da se dinsta 5 minuta, nakon toga skinite poklopac, promešajte i ostavite da tečnost ispari. Skinite sa vatre i stavite šerpu, stavite maslac u nju i ugrejte. Sipajte brašno i mešajte. Lagano sipajte mleko uz neprestano mešanje, kuvajte dok se bešamel sos ne zgusne.
Uzmite pleh, na dno stavite malo bešamela, rasporedite ga, odozgo poređajte kore za lazanje jednu do druge. Stavite paradajz sos sa mlevenim mesom, rasporedite obilno preko kora, nakon toga sipajte bešamel.
Odozgo stavite nov red kora, ponovo prelijte paradajz sosom i bešamelom. Isecite edamer sir i rasporedite ga preko soseva. Pokrijte novim redom kora, ponovo sosevi i izrendajte gaudu, pospite preko soseva.
Nakon toga ponovo kore, paradajz sos i bešamel i na kraju završite poslednjim korama i preostalim sosevima. Pokrijte pleh aluminijumskom folijom i stavite u rernu na 180 stepeni 45 minuta.
Izrendajte kačkavalj, skinite foliju, i pospite ga preko lazanje. Vratite u rernu na još 10 minuta dok se kačkavalj ne rastopi.