Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Čokoladni kolač»Magičan čokoladni kolač

Magičan čokoladni kolač

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Magičan čokoladni kolač
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 14
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
12
"Ko je rekao da magija ne postoji"

Potrebni sastojci

  • jaja - 4 komada
  • kakao u prahu - 50 g
  • maslac - 125 g
  • šećer - 160 g
  • sveže mleko - 500 ml
  • brašno - 80 - 90 g
  • prašak za pecivo - 1 prstohvat
  • so - 1 prstohvat
  • za preliv
  • slatka pavlaka - 200 ml, tečna
  • maslac - 25 g
  • šećer - 90 - 100 g
  • čokoladni tartufi - 100 g (od njih odvojite za ukras)
  • crna čokolada - 50 g (75 % kakaa)
* merne jedinice

Način pripreme

1. Odvojite belanca od žumanaca. Belanca umutite na čvrst sneg sa vatom soli - za savršen rezultat treba da poštujete nekoloko preporuka: posuda u kojoj ćete mutite treba da bude idealno suva, nastavci miksera takođe, takođe da nema ni kapi žumanca u njima, zato ih odvajajte pažljivo. Za temperaturu belanaca - koje mene savršeno ispadne i kada su hladna, a i kada su na sobnoj temperaturi.

2. U posebnoj posudi umutite žumanca sa šećerom i kašikom mlake vode dok ne pobele. Dodajte maslac - rastopljen, ali ne vreo, i uz neprestano mešanje dodajte mleko, kakao i brašno, prašak za pecivo, prosejte suve sastojke. Smesa bude veoma retka i prska prilikom mućenja, ali nemojte da vas to plaši.

3. Dodajte mekana belanca, malo po malo, laganim pokretima dok se potpuno ne integrišu, i sipajte smesu u namazan i brašnom posut pleh. Pecite u prethdono ugrejanoj rerni na 160 stepeni 45 minuta.

4. Čim izvadite gotov kolač, ostavite ga da se ohladi i kad bude skoro pa hladan, počnite da pripremate čokoladni preliv. Možete ga iseći na komade, da bolje upije.

5. Na umernoj vatri ugrejte pavlaku, šećer i maslac i dodajte tartufe (nekoliko odvojite za ukras) i crnu čokoladu. Čim se rastopi sipajte topao preliv preko kolača i ostavite da lepo upije, minimum 2-3 sata.

Kolač bude savršen, sa nežnom tekstuom, topi se u ustima zbog toga što u njemu ima veoma malo brašna. Vrsta nemogućih kolača je, kod kojih se prilikom pečenja odvajaju dva sloja različite teksture, izgleda i boje, zato sam ga nazvala magičan

Napomena: Ako ne volite previše slatko, smanjite količinu šećera.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: