Način pripreme
Rerna - 170 stepeni. Kalup za torte sa prstenom od 22 cm, nauljen i obmotan spolja aluminijumskom folijom.
Odvojite žumanc od belanaca.
Maslac se istopi i ostavlja se da se malo ohladi do sobne temperature.
Mleko se zagreva do 37 stepeni.
Brašno se proseje u posudu zajedno sa kakaom, izmeša se.
Belanca se mute u sneg zajedno sa sirćetom (ili prstohvatom soli).
Žumanca se mute sa šećerom da se dobije vazdušast krem. Dodaju se istopljeni ohlađeni maslac, vanila i liker. Dodaje se brašno sa kakaom i meša se dok ne postane homogeno.
Postepeno se sipa mleko uz neprestano mešanje metalnom žicom za mućenje.
Na kraju se dodaje sneg od belanaca u tri porcije tako što se meša metalnom žicom za mućenje. Mućenje ne treba dugo da traje, samo koliko je potrebno da se pomešaju sastojci, da nema velikih grudvica od belanaca, nego da se dobiju sitne grudvice.
Smesa se sipa u kalup za torte.
Peče se na 170 stepeni otprilike 50-60 minuta tako što prilikom klaćenja u sredini treba da bude mekano i tečnije.
Vadi se i ostavlja se da se ohladi na rešetci, folija se skida i čokoladni kolač može da se izvadi iz prstena.
Prilikom hlađenja će se još malo stegnuti.
Stavlja se u frižider u toku noći.
Pre serviranja se posipa šećerom u prahu i dekoriše se po izboru sa malo izmrvljenih lešnika ili nečim drugim.
Čokoladni čarobni kolač je gotov.