Način pripreme
1. Rastvorite kvasac u mlakom mleku sa kašičicom šećera. Pokrijte i ostavite na toplom da se aktivira, oko 7-8 minuta.
2. Dva puta prosejte brašno u duboku posudu i napravite udubljenje u koje sipate mali deo rastopljene masti (izmerila sam je u tečnom stanju, zato sam napisala u mililitrima) uzo, šećer i kvasac. Zamesite testo, postepeno dodajte po malo masti, dok po potrošite više od pola.
3. Prebacite na radnu površinu, posutu sa malo brašna, i meste dok ne dobijete elastično, meko i prijatno testo. Napravite loptu, namažite je mašću i ponovo ostavite da nadođe na toplom jedan sat ili dok se ne udvostruči.
4. Kratko premesite testo i razvucite ga na tanku koru. Obilno je namažite mašću, pospite smeđim šećerom i uvijte u rolat. Sjedinite ivice da dobijete prsteni stavite u pleh prečnika 23 cm, obložen papirom za pečenje. U sredinu stavite malu vatrostalnu činiju, da se na zatvori rupa prilikom ponovnog nadolaženja i da se oblik prstena ne pokvari. Odozgo iseckajte makazama, napravite poprečne proreze, nemojte ići do osnove. Ponovo pokrijte i stavite na toplo oko 40-50 minuta.
5. Ako vam je ostali masti, pažljivo namažite četkom nadošao prsten, nemojte pritiskati, pospite sa još malo smeđeg šećera i stavite u ugrejanu rernu na 180 stepeni - gornji i donji grejač, bez ventilatora. Pecite oko 30 minuta i proverite čačkalicom za zube, ako je potrebno, pecite još, dok čačkalica ne izađe suva. Ako korica dosta porumeni, a vama se čini da unutra nije potpuno pečen, pokrijte aluminijumskom folijom, dok ne bude potpuno gotovo.
6. Kad izvadite iz rerne sačekajte nekoliko minuta i izvadite iz pleha - biće lakše ako ste koristitili papir za pečenje, u protivnom sačekajte da se potpuno ohladi, zato što postoji mogćnost da se polomi. Stavite ga na rešetku da se ohladi i pospite šećerom u prahu.
Neka vam je slatko!